Τα άπαχα και λίγων λιπαρών τρόφιμα που δείχνουμε να προτιμάμε σε μια προσπάθεια είτε να διατηρήσουμε σταθερό το βάρος μας είτε να απαλλαγούμε από περιττά κιλά, μπορεί να έχουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα επειδή μπερδεύουν τον οργανισμό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε η έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Behavioural Neuroscience», όταν γευόμαστε σνακ λίγων θερμίδων, τα λεγόμενα λάιτ, ο οργανισμός προετοιμάζεται να δεχθεί πολλές θερμίδες, αλλά καταλήγει να τροφοδοτείται με λιγοστές – και αυτό του προκαλεί σύγχυση και τον κάνει να επιζητά περισσότερη τροφή.

Το εύρημα αυτό εξηγεί σε ένα βαθμό γιατί εξακολουθεί να εξαπλώνεται η παχυσαρκία στη Δύση, παρά την εκτενή χρήση λάιτ τροφίμων από εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

«Η υποκατάσταση μέρους της τροφής με τρόφιμα που έχουν παρόμοια γεύση αλλά λιγότερες ή μηδέν θερμίδες, μοιάζει σαν μία πολύ λογική προσέγγιση για την απώλεια βάρους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σούζαν Σουϊδερς, καθηγήτρια Ψυχολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Purdue, στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ερευνητές, σημαντικό ρόλο παίζουν πολλοί και διαφορετικοί βιολογικοί μηχανισμοί. Τα υποκατάστατα αυτά μιμούνται την γεύση του λίπους, αλλά δεν παρέχουν τις θερμίδες του – και αυτό προκαλεί σύγχυση στον οργανισμό.