Έρευνα συνδέει τα γκρίζα μαλλιά με καρδιαγγειακά νοσήματα

Τι δείχνει το χρώμα των μαλλιών για την υγεία


ΥΓΕΙΑ
15:08
11/04/2017
Έρευνα συνδέει τα γκρίζα μαλλιά με καρδιαγγειακά νοσήματα
1
loading

Δείκτη φθοράς των αρτηριών μπορεί να δείχνουν τα μαλλιά που ασπρίζουν σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Καΐρου έδειξε ότι παράγοντες όπως ο μειωμένος ρυθμός αναδόμησης του DNA, η φλεγμονή, οι ορμονικές αλλαγές και η αναστολή της κυτταρικής ανάπτυξης μπορεί να ευθύνονται ταυτόχρονα και για τις καρδιακές νόσους και για τις μπούκλες που χάνουν το χρώμα τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν 545 άνδρες οι οποίοι χωρίστηκαν σε υποομάδες ανάλογα με την υγεία των αρτηριών τους και το χρώμα των μαλλιών τους. Όσοι είχαν κατάμαυρα μαλλιά έπαιρναν ένα βαθμό ενώ όσοι είχαν κάτασπρα έπαιρναν πέντε.

Ένα σκορ της τάξεως του τρία συσχετίστηκε με φθορά στις αρτηρίες, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα λιπιδίων, παράγοντες που συνδέονται με την καρδιαγγειακή νόσο.

Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον έλεγχο όσων κινδυνεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα μόνο κοιτώντας το χρώμα των μαλλιών τους.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ανεξάρτητα από την χρονολογική ηλικία το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι ενδεικτικό της βιολογικής ηλικίας και θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι του αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου» δήλωσε η βασική ερευνήτρια dr Irini Samuel.

Βέβαια οι ερευνητές εξηγούν ότι απαιτούνται πολύ μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες σε άνδρες και γυναίκες για να επιβεβαιωθεί αυτός ο συσχετισμός και να φανεί κατά πόσο το γκριζάρισμα των μαλλιών μπορεί να αποτελέσει αυτόνομο παράγοντα κινδύνου για την καρδιά.

Πηγή: vita.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
 1. avatar αχ λουλιτσα

  ....φαθηκα.....
  κυριος και πρωταρχικος παραγοντας η ηλικια...
  Ωστε το οτι μεγαλωνοντας και γκριζαρεις και σκληραινεις αρτηριακα ειναι ετερον εκατερον.;;;......φαθηκα stereo....
  Mονο αν εξεταζαν ατομα που γκριζαρουν προωρα και ταυτογχρονα σκληραινουν θα μπορουσαν να εκλαβουν ως χοντροκομμενο δεικτη το γκριζαρισμα......
  θυμηθηκα την πετσα με μαγνητη που θα φορτωνει τις μπαταριες απ το στομαχι του πιτσιρικου.......επινοηση ΜΙΤ... ένδοξες μερες, και διηγώντας τα να κλαις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει