Οι άνδρες που παίρνουν καθημερινά βιταμίνη Ε, είναι κατά 17% πιθανότερο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, σε σχέση με όσους δεν λαμβάνουν τέτοια διατροφικά συμπληρώματα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA) υπολόγισαν ότι σε χρονικό διάστημα μιας δεκαετίας ένας έως δύο ακόμα άνδρες, στους 100 που παίρνουν έξτρα βιταμίνη Ε, θα εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.

Η νέα έρευνα, μεταξύ περίπου 35.000 ανδρών, έρχεται αμέσως ύστερα από μια άλλη μελέτη, που διαπίστωσε ότι η λήψη πολυβιταμινών κι άλλων διατροφικών συμπληρωμάτων από τις ηλικιωμένες γυναίκες, όχι μόνο δεν τις βοηθάει, αλλά αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές δεν ξέρουν ακόμα με ποιο βιολογικό μηχανισμό η βιταμίνη Ε φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, ενώ, από την άλλη, δεν λείπουν και οι επιστήμονες, όπως ο δρ Νιλ Φλέσνερ του πανεπιστημίου του Τορόντο, που δεν έχουν πειστεί ότι όντως υπάρχει τέτοια σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης βιταμίνης και της νόσου.

Στο παρελθόν, είχαν υπάρξει αντιφατικά συμπεράσματα, καθώς μερικές μελέτες δεν είχαν διαπιστώσει ότι η βιταμίνη Ε αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο, ενώ μια μάλιστα είχε συμπεράνει ότι μειώνει τελικά τον κίνδυνο.