Η μόλυνση του αέρα ευθύνεται για περισσότερα εμφράγματα από όσα μπορεί να προκαλέσει η χρήση κοκαΐνης και συνιστά κίνδυνο για την καρδιά, ανάλογου μεγέθους με το αλκοόλ, σύμφωνα με μια νέα βελγική επιστημονική έρευνα.

Η σωματική υπερπροσπάθεια, το σεξ, ο θυμός, η μαριχουάνα, οι μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος κ.ά. μπορούν επίσης να προκαλέσουν έμφραγμα στους ανθρώπους, σε διαφορετικό βαθμό η κάθε περίπτωση, όμως η μόλυνση της ατμόσφαιρας, ιδίως από την υπερβολική κυκλοφορία οχημάτων, αποτελεί τον ένοχο που επιδρά στο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί την μόλυνση του αέρα «μείζονα περιβαλλοντικό κίνδυνο για την καρδιά» και εκτιμά ότι προκαλεί περίπου 2 εκατ. πρόωρους θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι σε ατομικό επίπεδο η κοκαΐνη είναι ο πιο πιθανός παράγων να «πυροδοτήσει» ένα έμφραγμα, όμως επειδή η χρήση της είναι σπάνια, ο κίνδυνος από αυτήν στο σύνολο του πληθυσμού είναι σχετικά μικρός. Αντίθετα, επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στην περιβαλλοντική μόλυνση, ο παράγων αυτός είναι πιο σοβαρός για ένα πληθυσμό.

Αν και το παθητικό κάπνισμα δεν συμπεριλήφθηκε στους παράγοντες που επιβαρύνουν τον αέρα, οι ερευνητές είπαν ότι οι συνέπειες από αυτό είναι πιθανό να είναι παρόμοιες με την μόλυνση της ατμόσφαιρας.