Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η κατάχρηση αλκοόλ προκαλεί το θάνατο 2,5 εκατ. ανθρώπων κάθε χρόνο και οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν μέτρα για την πρόληψή τους.

Ποσοστό 4% όλων των θανάτων παγκοσμίως αποδίδεται στο αλκοόλ, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ Οι κύριες αιτίες θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ είναι τραυματισμοί που σημειώνονται υπό καθεστώς μέθης, καρκίνος, κίρρωση του ήπατος, καρδιακή νόσος και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Melvin Freeman, από το υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής, που έλαβε μέρος στη σύνταξη της έκθεσης, δήλωσε ότι πρόκειται για «δολοφόνο» και δεν είναι ωφέλιμο το αλκοόλ από πλευράς δημόσιας υγείας.

Παγκοσμίως, άνω του 6% των θανάτων στο αντρικό φύλο σχετίζονται με το αλκοόλ, αλλά μόνο 1% των γυναικών. Σχεδόν 1 στους 10 θανάτους μεταξύ των νέων, ηλικίας 15 έως 29 ετών, οφείλεται σε αιτίες που συνδέονται με το αλκοόλ-περίπου 320.000 κάθε χρόνο-ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Η πρώτη έκθεση του ΠΟΥ για τον αλκοολισμό εδώ και 7 χρόνια συνιστά οι κυβερνήσεις να αυξήσουν τους φόρους στα αλκοολούχα ποτά, να περιορίσουν τις πωλήσεις, να προωθήσουν προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης και να καταργήσουν διαφημίσεις.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η επίδραση της χρήσης του αλκοόλ διαφέρει ανάλογα με την εθνικότητα. Πληθυσμοί στην Ασία για παράδειγμα, είναι περισσότερο ευάλωτοι στον καρκίνο του φάρυγγα από τη χρήση αλκοόλ.

Σύμφωνα με την οπτική του ΠΟΥ, δεν υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ που να είναι εντελώς αθώα.

Πηγή: iatronet.gr