Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εξειδικευμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης «Hope Blooms», το οποίο υλοποιήθηκε αποκλειστικά για επαγγελματίες ψυχικής υγείας, με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων τους στη διαχείριση της απώλειας στις σπάνιες παιδιατρικές παθήσεις.

Το Πρόγραμμα απευθυνόταν σε ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, και συμμετείχαν συνολικά 10 εκπαιδευόμενοι. Η επιμόρφωση περιλάμβανε 60 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 40 ώρες πρακτικής άσκησης, δίνοντας έμφαση τόσο στην επιστημονική προσέγγιση του θέματος όσο και στην εφαρμογή της γνώσης στην πράξη.

Το Πρόγραμμα κάλυψε σημαντικές πτυχές της διαχείρισης του σπάνιων παιδιατρικών ασθενειών, ξεκινώντας με την κατανόηση των βασικών ιατρικών εννοιών και του ψυχοκοινωνικού αντίκτυπου που έχει η ασθένεια στην ψυχική και κοινωνική ζωή του παιδιού και της οικογένειας του. Εξετάστηκαν οι τεχνικές αποτελεσματικής επικοινωνίας του επαγγελματία ψυχικής υγείας με τα παιδιά και τις οικογένειες τους, καθώς και η κατανόηση της παιδικής ανάπτυξης και των μηχανισμών αντιμετώπισης της ασθένειας σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο. Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στην υποστήριξη των οικογενειών και τη διαχείριση του πένθους και της απώλειας.

Η εκπαιδευτική ομάδα απαρτιζόταν από δύο εξειδικευμένους εκπαιδευτές με μακρά εμπειρία στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη οικογενειών παιδιών με σπάνιες παθήσεις. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν σε θέματα όπως:

  • Μοντέλα και στάδια πένθους στην παιδική ηλικία.
  • Επικοινωνία με τις οικογένειες και τις ομάδες φροντίδας.
  • Ηθικά και ψυχολογικά ζητήματα στη διαχείριση χρόνιων ή ανίατων καταστάσεων.
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων εν συναίσθησης και ανθεκτικότητας των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Το «Hope Blooms» φιλοδοξεί να ενδυναμώσει το δίκτυο υποστήριξης που περιβάλλει τα παιδιά με σπάνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των επαγγελματιών ψυχικής υγείας στη διαχείριση της απώλειας και του πένθους.

Το Πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με θετικά σχόλια από όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι επισήμαναν την πρακτική αξία, το υψηλό επιστημονικό επίπεδο και τη συναισθηματική βαρύτητα της επιμόρφωσης.

Ο πρόεδρος της ΑμΚΕ «Καρκινάκι-Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία» Γιάννης Λιάρος, δήλωσε: «Η θετική ανταπόκριση και η ενεργός συμμετοχή των επαγγελματιών αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για συνεχή επιμόρφωση και ανάπτυξη εξειδικευμένων παρεμβάσεων στον ευαίσθητο αυτό τομέα. Η ψυχική υγεία των παιδιών που βιώνουν την εμπειρία του καρκίνου, αλλά και των φροντιστών τους, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής φροντίδας και δεν μπορεί να παραμένει στο περιθώριο της ιατρικής αντιμετώπισης. Η επιτυχία του προγράμματος επιβεβαιώνει ότι η επένδυση στην εξειδίκευση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας είναι καθοριστική για την αποτελεσματική υποστήριξη αυτών των οικογενειών, την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας και την προώθηση της ποιότητας ζωής σε όλα τα στάδια της ασθένειας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τη σημασία της ψυχικής υγείας στον ογκολογικό παιδιατρικό πληθυσμό και να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση των επαγγελματιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της τόσο κρίσιμης αποστολής».

Η Νάνσυ Ψημενάτου, πρόεδρος της ΑμΚΕ «Μαθήματα Ζωής», εταίρος του προγράμματος, δήλωσε : «Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα υπήρξε μια εξαιρετικά γόνιμη εμπειρία. Ενίσχυσε τη διασύνδεση επαγγελματιών ψυχικής υγείας αλλά ανέδειξε επίσης την ανάγκη για την ανάπτυξη της εξειδικευμένης γνώσης για τα δυναμικά που διέπουν την ασθένεια, τη στήριξη σε καιρούς απωλειών και του πένθους. Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεργασία και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να υπηρετούμε με συνέπεια την αποστολή μας».

Για περισσότερες πληροφορίες ή εκδήλωση ενδιαφέροντος για μελλοντικούς κύκλους του Προγράμματος, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΑμΚΕ «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία», στο [email protected] και στο τηλέφωνο 210-7499306.

H δράση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωσταντακόπουλου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Σ. Λάτση, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, το Helidoni Foundation και το Ίδρυμα Μποδοσσάκη.