Εάν τρώγαμε πιο υγιεινά, πίναμε λιγότερο αλκοόλ και φροντίζαμε να περπατάμε λίγο κάθε μέρα, θα αποφεύγαμε σχεδόν έναν στους τρεις καρκίνους, ανακοίνωσε ομάδα επιστημόνων.

Εκτιμήσεις από το Αμερικανικό Ίδρυμα Μελέτης του Καρκίνου (AICR) και το Παγκόσμιο Ταμείο Μελέτης του Καρκίνου (WRCF) δείχνουν ότι με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσε να αποφευχθεί το 40% των καρκίνων του μαστού, καθώς και δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου και του προστάτη.

«Είναι λυπηρό ότι ακόμα και το 2011 πεθαίνουν αναίτια άνθρωποι από καρκίνους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν είχαν υγιές σωματικό βάρος, τρέφονταν υγιεινά, γυμνάζονταν και λάμβαναν ορισμένα ακόμα μέτρα του τρόπου ζωής», δήλωσε ο δρ Μάρτιν Βάιζμαν, σύμβουλος του WRCF.

Σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς, με τα παραπάνω μέτρα θα καταγράφονταν 27% λιγότεροι καρκίνοι στην Κίνα, 35% λιγότεροι στις ΗΠΑ και 37% λιγότεροι στη Βρετανία – σε απόλυτους αριθμούς, είναι αντιστοίχως 620.000, 340.000 και 79.000 λιγότερα κρούσματα καρκίνου.

Τα ευρήματα των δύο οργανισμών συμφωνούν με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος λέει ότι με απλά μέτρα του τρόπου ζωής θα μπορούσαμε να προστατευθούμε σε μεγάλο βαθμό από πολλά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της καρδιοπάθειας και του διαβήτη.

Σε ανακοίνωσή του, λ.χ., ο ΠΟΥ αναφέρει ότι τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας αποτελούν την κύρια αιτία για το 21-25% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, για το 27% των κρουσμάτων διαβήτη και για το 30% των κρουσμάτων καρδιοπάθειας σε όλο τον κόσμο.

Ο καρκίνος αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως – και τα κρούσματά του αυξάνονται διαρκώς. Κάθε χρόνο, περίπου 12,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο, ενώ σε 7,6 εκατομμύρια ανέρχονται αυτή τη στιγμή όσοι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του. Ωστόσο, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και των θυμάτων αυξάνεται διαρκώς.

Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Μελέτης του Καρκίνου (IARC), το 2030 θα πεθαίνουν από καρκίνο περισσότεροι από 13,2 εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο, με τους περισσότερους θανάτους να καταγράφονται στις φτωχότερες χώρες.
Υπάρχουν περίπου 200 γνωστές μορφές καρκίνου.

Πηγή: ygeia.tanea.gr