Το να είσαι συνεπής δρομέας δεν είναι καθόλου εύκολο. Πρόκειται για ένα ταξίδι δέσμευσης, πειθαρχίας και σταδιακής προόδου. Είτε στοχεύεις να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, την πνευματική σου διαύγεια είτε απλώς θέλεις να καλλιεργήσεις μια καλή συνήθεια, παρακάτω θα βρεις μερικές στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να γίνεις ένας αφοσιωμένος και συνεπής δρομέας.

Θέσε έναν ξεκάθαρο στόχο

Βρες τον λόγο που θέλεις να βάλεις το τακτικό τρέξιμο στη ζωή σου. Μπορεί να πρόκειται για έναν αγώνα (ένας στόχος που σίγουρα θα σε κρατήσει συνεπή) ή για να βελτιώσεις την υγεία σου ή για να βρεις έναν τρόπο να αποβάλλεις το άγχος. Η ύπαρξη ενός συγκεκριμένου στόχου θα σου δώσει μια αίσθηση σκοπού και κίνητρο για να βάζεις τακτικά τα παπούτσια τρεξίματος.

Ξεκίνα σταδιακά

Όσο φιλόδοξους στόχους κι αν έχεις, ξεκίνα με διαχειρίσιμες αποστάσεις και χρόνους, αυξάνοντας σταδιακά όσο βελτιώνεται η αντοχή σου. Η συνέπεια έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα, και το να πιέζεις τον εαυτό σου υπερβολικά σκληρά πολύ σύντομα μπορεί να οδηγήσει σε εξουθένωση ή τραυματισμό.

Φτιάξε ένα πρόγραμμα

Προσπάθησε να βλέπεις το τρέξιμο σαν οποιοδήποτε άλλο σημαντικό ραντεβού στο ημερολόγιό σου. Όρισε συγκεκριμένες ώρες κάθε εβδομάδα αφιερωμένες αποκλειστικά στο τρέξιμο και τήρησε αυτά τα ραντεβού επιμελώς. Η συνέπεια ευδοκιμεί στη ρουτίνα, οπότε η καθιέρωση ενός τακτικού προγράμματος θα σε βοηθήσει να ενσωματώσεις το τρέξιμο στον τρόπο ζωής σου απρόσκοπτα.

Βρες συνοδοιπόρους

Βρες άτομα που έχουν κοινούς στόχους ή γίνε μέλος μιας ομάδας τρεξίματος. Περιτριγύρισε τον εαυτό σου με ομοϊδεάτες που μοιράζονται το πάθος σου για το τρέξιμο. Είτε πρόκειται για έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή μια κοινότητα δρομέων, το να έχεις συντροφιά και ενθάρρυνση μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη δέσμευση και τη συνέπεια.

Άκου το σώμα σου

Η ξεκούραση και η αποκατάσταση είναι εξίσου ζωτικής σημασίας με το τρέξιμο. Δώσε προσοχή σε τυχόν σημάδια κόπωσης ή τραυματισμού και μη διστάσεις να παίρνεις ημέρες ξεκούρασης όταν χρειάζεται. Το να πιέζεις τον εαυτό σου παρά τον πόνο ή την εξάντληση μπορεί να σαμποτάρει τη μακροπρόθεσμη πρόοδο και τη συνέπειά σου.

Έχε ποικιλία στις προπονήσεις σου

Ενσωμάτωσε διαφορετικές διαδρομές, εδάφη και τύπους προπονήσεων για να διατηρήσεις το ενδιαφέρον και να αποφύγεις τη μονοτονία. Πειραματίσου με διαλειμματική προπόνηση, τρεξίματα σε ανηφόρες και σε μονοπάτια για να προκαλέσεις τον εαυτό σου και να διατηρήσεις τον ενθουσιασμό για τα τρεξίματά σου.

Γιόρτασε τα επιτεύγματά σου

Όσο μικρά κι αν είναι. Κάθε τρέξιμο που ολοκληρώνεται είναι ένα βήμα προς τα εμπρός στο ταξίδι σου προς τη συνέπεια. Αναγνώρισε την πρόοδό σου, είτε πρόκειται για την υπέρβαση ενός προσωπικού ρεκόρ απόστασης, είτε για τη βελτίωση του ρυθμού σου, είτε απλώς για τη συνέπεια στις προπονήσεις σου.

Να έχεις υπομονή

Η συνέπεια δεν χτίζεται από τη μια μέρα στην άλλη- είναι μια σταδιακή διαδικασία που απαιτεί αφοσίωση και επιμονή. Εμπιστεύσου τις ικανότητές σου και παράμεινε προσηλωμένη στους στόχους σου, ακόμη και τις ημέρες που το κίνητρο εξασθενεί.