Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να στείλει μία ομάδα ειδικών στη Γερμανία για να ελέγξει πώς εξελίσσεται το σκάνδαλο με τη μολυσμένη με διοξίνη ζωοτροφή, όπως δήλωσαν σήμερα ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Οι γερμανικές αρχές είχαν διατάξει στις αρχές του μήνα το κλείσιμο περίπου 5.000 αγροκτημάτων. Περισσότερα από 4.000 έχουν πάρει άδεια να ξανανοίξουν, όμως το Σάββατο περισσότερα από 900 νέα αγροκτήματα έκλεισαν για να ελεγχθούν.

Η αποστολή των ευρωπαίων ειδικών «θα μεταβεί (στη Γερμανία) για να δει πώς μπορεί να βοηθήσει τις γερμανικές αρχές (…) στην παρακολούθηση και τον έλεγχο αυτού του θέματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρεντερίκ Βενσέν.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ κάθε χώρα μέλος είναι υπεύθυνο για την υγεία και την ασφάλεια τροφίμων στο έδαφός της, όμως η Επιτροπή αναλαμβάνει το συντονισμό των χωρών στην περίπτωση που υπάρξει εξάπλωση της μόλυνσης πέρα από τα σύνορα μίας χώρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυγά από ύποπτα αγροκτήματα εξήχθησαν το Δεκέμβριο στην Ολλανδία, ενώ μία παρτίδα αυτών των αυγών είχε εξαχθεί και στη Βρετανία.

Την προηγούμενη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι χοιρινό από ύποπτα αγροκτήματα είχε εξαχθεί στην Πολωνία και την Τσεχία, ενώ πιστεύεται ότι έχουν εξαχθεί μολυσμένα με διοξίνη προϊόντα στη Δανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

«Εναπόκειται στις τοπικές αρχές να ελέγξουν αν αυτά τα προϊόντα είναι μολυσμένα», δήλωσε ο Βενσέν.

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα το θέμα.