Αν τα κοκτέιλ, τα γλυκά και τα πλούσια χριστουγεννιάτικα γεύματα σας άφησαν τα σημάδια τους, ανακαλύψτε στις 25 συμβουλές αδυνατίσματος για να χάσετε βάρος, χωρίς να υποστείτε τους περιορισμούς μιας αυστηρής δίαιτας.

1. Γεμίστε το ψυγείο…

… με μικρά λαχανικά για απεριτίφ, φρέσκα ή κατεψυγμένα βότανα (άνηθο, κορίανδρο, βασιλικό) για να αρωματίσετε τα πιάτα σας, πράσινο ή κίτρινο λεμόνι για τις σαλάτες σας, ψάρι, στήθος κοτόπουλου, φιλέτα γαλοπούλας, αβγά και προϊόντα με ελάχιστα λιπαρά (μάξιμουμ 20%). Προμηθευτείτε τόνο σε νερό, καρδιές από αγκινάρες, ντοματάκια ολόκληρα, ζυμαρικά και ρύζι ολικής αλέσεως, μπαχαρικά (κάρυ, πάπρικα, κύμινο) και ρυζογκοφρέτες. Φροντίστε ώστε οποιαδήποτε στιγμή να μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε με μια ελαφριά συνταγή ή ένα υγιεινό πιάτο με κοτόπουλο.

2. Αυξήστε την αναλογία…

…σε πρωτεΐνες (ποτέ λιγότερο από 300γρ. τη μέρα): σταθεροποιούν το στομάχι και θρέφουν τους μύες. Ψάρι, πουλερικά, άπαχο κόκκινο κρέας, αβγά, γιαούρτια και λευκό τυρί με χαμηλά λιπαρά. Και θυμηθείτε ότι με μια σκέτη πράσινη σαλάτα το μεσημέρι μάλλον θα παχύνετε… Πώς; Μα γιατί θα πεινάσετε δυο ώρες μετά και θα το ρίξετε στις λιχουδιές. 

3. Τρώτε λαχανικά που διαλύουν το λίπος

Η αλήθεια είναι ότι καμιά τροφή δεν απομακρύνει τα λίπη που έχουν συσσωρευτεί στον οργανισμό. Όμως, ορισμένες από αυτές μπορούν να εμποδίσουν τη συγκέντρωση τους:

Μελιτζάνα: Έχει λίγες θερμίδες, περιέχει κάλιο που είναι διουρητικό και φυτικές ίνες. Μαγειρέψτε τη στο φούρνο ή στον ατμό με κρεμμύδια, ντομάτες, θυμάρι, και λίγο παρθένο ελαιόλαδο.

Πιπεριά: Πλούσια σε βιταμίνη C (2,5 φορές περισσότερο από το πορτοκάλι). Μαγειρέψτε τη στο φούρνο, αφαιρέστε τη φλούδα, προσθέστε μια σκελίδα σκόρδο και μια κουταλιά ελαιόλαδο. Αφήστε τη όλη νύχτα να μαριναριστεί.

Σέλινο: Πλούσιο σε ίνες και βιταμίνη C, περιέχει βιταμίνη B6 και βοηθά στην παραγωγή νοραδρεναλίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που βάζει φρένο στη συσσώρευση λίπους. Μαγειρέψτε το στον ατμό με κρεμμύδια και προσθέστε άπαχο ζωμό ή καταναλώστε το σε ωμή μορφή ψιλοκομμένο μαζί με μαλακό λευκό τυρί και αρωματικά βότανα.

4. Πασπαλίστε τις σαλάτες με δημητριακά

Προμηθευτείτε από τα καταστήματα υγιεινής διατροφής πίτουρο βρώμης σε μορφή σκόνης και ρίξτε μέχρι μια κουταλιά της σούπας. Είναι ένα εύκολο τρικ που προσφέρει μια γρήγορη αίσθηση κορεσμού και επιπλέον  απορροφά μέρος του λίπους. Καταναλώστε τη με γιαούρτι, ντιπ και λαχανικά.

5. Μην ξεχνάτε τις σούπες

Έχει αποδειχθεί ότι όλοι όσοι ξεκινούν το γεύμα τους με ένα μπολ σούπας, εξοικονομούν 20% κατά μέσο όρο θερμίδων, καθώς τα υγρά «κόβουν» την πείνα. Επιλέξτε πράσα, σέλινο, κολοκύθια, κρεμμύδια, θυμάρι, φύλλα δάφνης και βράστε με αυτά το ψάρι ή το στήθος κοτόπουλου.

6. Καιρός για μήλα

Επειδή είναι πλούσια σε πηκτίνη, παραμένει αγαπημένη επιλογή των διαιτολόγων. Δοκιμάστε όλες τις ποικιλίες, μαγειρέψτε με μήλα, φτιάξτε τα ψητά στο φούρνο με κανέλα και απολαύστε την πιο υγιεινή γεύση του χειμώνα.

7. Φτιάξτε ένα δικό σας παγωτό

Αφήστε ένα γιαούρτι λάιτ στην κατάψυξη για 2-3 ώρες, βγάλτε το δέκα λεπτά πριν και μετά προσθέστε με φρούτα.

8. Εφοδιαστείτε με «έξυπνες» συσκευές και γκάτζετ

Λαδόχαρτα, ειδικά σκεύη για την παρασκευή του ρυζιού, καθώς και ένας ατμομάγειρας για το μαγείρεμα των λαχανικών είναι τα απαραίτητα όπλα της ελαφριάς κουζίνας.

9. Αγοράστε ένα στεπ

Οικονομικό και εύκολο. Κουνηθείτε μέσα στο σπίτι ακόμα και τις πιο απίθανες στιγμές – για παράδειγμα την ώρα που βουρτσίζετε τα δόντια σας.

10.  Απαλλαχθείτε από τα τεράστια σερβίτσια!

Όσο μεγαλύτερο είναι το πιάτο, τόσο περισσότερο το γεμίζουμε. Βάλτε πίσω τα μεγάλα πιάτα της μόδας και ξεκινήστε να τρώτε στα μικρά πιάτα για το επιδόρπιο.

Δίαιτα

11. Εκμεταλλευτείτε την Κυριακή…

… για μια μικρή αποτοξίνωση. Ετοιμάστε μπόλικη χορτόσουπα με καρότα και πράσα και αγοράστε αρκετά γκρέιπφρουτ. Περάστε όλη τη μέρα με εναλλαγές από σούπα και χυμό γκρέιπφρουτ και τη Δευτέρα θα έχετε χάσει ένα ολόκληρο κιλό.  

12. Καταργήστε κάτι για ένα μήνα

Αν κόψετε το αλκοόλ και το αντικαταστήσετε με μεταλλικό νερό, θα αποκτήσετε στο τέλος του μήνα τέλειο δέρμα. Αν σταματήσετε να τρώτε τυρί και ξεκινήσετε το γιαούρτι με 0% λιπαρά, σίγουρα θα χάσετε βάρος. Αν κόψετε τα γλυκά, θα κάνετε μια πολύ καλή αρχή για οριστική απαλλαγή από τα περιττά κιλά.

13. Η παρηγοριά μιας σοκολάτας

Πλούσια σε περιεκτικότητα σε κακάο, δυο με τρία κομματάκια μαύρης σοκολάτας δεν στέκονται εμπόδιο στο αδυνάτισμα. Αφήστε τα να λιώσουν στο στόμα σας και χαρίστε ενέργεια στον οργανισμό σας.

14. Κόψτε μπαστουνάκια από ωμά λαχανικά

Ετοιμάστε με τη βοήθεια μιας φίλης σας λωρίδες από κολοκυθάκια, καρότα και  αγγούρια και μασουλήστε άφοβα την ώρα που βλέπετε την αγαπημένη σας σειρά αντί για αλατισμένα φιστίκια ή αλμυρά σνακ.

15. Οnline και το σούπερ μάρκετ

Κάντε τις αγορές σας on line αποφεύγοντας τις βόλτες με το καροτσάκι στους ατελείωτους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ που σας παρασύρουν σε χιλιάδες πειρασμούς.

16.Αντικαταστήστε τη ζάχαρη…

…στις φρουτοσαλάτες με μέντα, κανέλα, τριμμένο τζίντζερ ή λίγο χυμό πορτοκάλι.

17. Τονωθείτε επιτέλους!

Μπορείτε να ξυπνήσετε τον οργανισμό σας με μερικές απλές αλλά ζωηρές κινήσεις.

  • Ζήστε μια βραδιά χορού σε ένα λάτιν μπαρ.
  • Ανανεώστε την εγγραφή σας σε ένα μεγάλο γυμναστήριο, όπως τα Curves τη γνωστή αλυσίδα του εξωτερικού που ήρθε στην Ελλάδα και προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασκήσεων ειδικά σχεδιασμένο για την πολυάσχολη γυναίκα.
  • Δοκιμάστε ένα εντατικό πρόγραμμα άσκησης. Ασκηθείτε 30 δευτερόλεπτα με 1 λεπτό σε κάθε ένα από τα ειδικά όργανα υδραυλικής αντίστασης, που υπάρχουν σε μια αίθουσα γυμναστηρίου. Όταν χτυπήσει το κουδούνι, περνάτε αμέσως στο επόμενο σετ με τους ίδιους γοργούς ρυθμούς. Συμπληρώστε  μισή ώρα, δυο με τρεις φορές την εβδομάδα και τονώστε τις βασικές μυϊκές ομάδες. Τρέξτε στο διάδρομο και ακούστε τη γνώμη των ειδικών. Αν εκτελέσετε σωστά τις ασκήσεις  θα δείτε και σημαντικά αποτελέσματα.

18. Υιοθετήστε ένα σκύλο

Υπάρχουν γυναίκες που ορκίζονται ότι δεν υπάρχει καλύτερη γυμναστική από την καθημερινή βόλτα του αγαπημένου σας κατοικιδίου.

19. Εντάξτε την άσκηση με φυσικό τρόπο στην καθημερινότητά σας.

Μπορείτε να σηκώνεστε στις μύτες των ποδιών σας ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας, να σφίγγετε τους κοιλιακούς μύες ενώ οδηγείτε, ακόμα και τους γλουτούς και την κοιλιά σας κάθε φορά που το θυμάστε. Μπορεί να φαίνεται απλοϊκό αλλά είναι μια καλή εναλλακτική αν δεν έχετε σκοπό να περάσετε την πόρτα ενός γυμναστηρίου.

20. Πλένετε τα δόντια σας συχνά

Για να αντισταθείτε στα ορεκτικά και τους πειρασμούς, διατηρήστε τα χείλη ντίβας, χωρίς να τα λερώσετε με υπολείμματα φαγητού. Βουρτσίστε συχνότερα τα δόντια σας ή μασήστε τσίχλα σε γεύση μέντας που σας αποθαρρύνει να δαγκώσετε μια λιπαρή φέτα αλλαντικού ή τυριού.

21. Ζητήστε τη μισή μερίδα

Αν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να περιοριστείτε μόνο σε λάιτ τροφές, εφαρμόστε ένα άλλο τρικ. Ξεκινήστε να τρώτε το μισό. Κόψτε στη μέση το σάντουιτς και δώστε σε μια φίλη σας το υπόλοιπο, ζητήστε από τον σερβιτόρο του εστιατορίου να σας σερβίρει τη μισή μερίδα από το πιάτο σας και συνεχίστε να τρώτε από όλα. Ακόμα και επιδόρπιο.

22. Τσεκάρετε τις ποσότητες

Μην χάνετε τον έλεγχο – καταναλώνετε 70-90 γραμμάρια ζυμαρικά, 110-140 γραμμάρια φρέσκα ζυμαρικά και 50-70 γραμμάρια για το ρύζι. 

23. Πολλά μικρά γεύματα είναι καλύτερα από δύο ή τρία.

Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε την αίσθηση πείνας. Προνοήστε για τις έντεκα το πρωί, τις τέσσερις το μεσημέρι ή και για τις έντεκα το βράδυ, μειώνοντας φυσικά την ποσότητα των υπόλοιπων γευμάτων σας.

24. Να έχετε μακροπρόθεσμα σχέδια

Δεν είναι δυνατόν να χάσετε πέντε κιλά μέσα σε μια εβδομάδα. Επομένως, αποφύγετε να πεινάσετε. Απλώς, σκεφτείτε περισσότερο υγιεινά. Αν μετά από κάποιες μικρές αλλαγές στη διατροφή σας, αισθάνεστε καλύτερα, αυτό είναι που μετράει.

25. Προσθέστε μπαχαρικά στο γεύμα σας

Το καυτερό πιπέρι είναι γνωστό ότι περιορίζει την όρεξη και προκαλεί συντομότερα την αίσθηση του κορεσμού. Χρησιμοποιείστε το στο φαγητό αλλά με μέτρο.