Το θέμα της δημιουργίας των κέντρων υποδοχής προσφύγων (hotspots) θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα των συνομιλιών που θα έχει την Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ, όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπός του, Γιοχάνες Ντίμροτ, ο οποίος απέφυγε, ωστόσο, να δώσει καταληκτική ημερομηνία για τη λειτουργία τους και παρέπεμψε σχετικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η ερώτηση θα έπρεπε να τεθεί αρμοδίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι εκεί έχουν ληφθεί οι αποφάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και το θέμα των hotspot» δήλωσε ο κ. Ντίμροτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε πρέπει να είναι έτοιμα τα κέντρα, αλλά διευκρίνισε ότι επί της αρχής για τη γερμανική κυβέρνηση «η κατασκευή αυτών των κέντρων στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό συστατικό στοιχείο, προκειμένου να εγγυηθούμε περισσότερη τάξη στη διαδικασία όσο το δυνατόν συντομότερα κατά το πέρασμα των συνόρων προς την Ελλάδα».

Επίσης, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών σημείωσε ότι ο κ. Ντε Μεζιέρ θα ταξιδέψει την Παρασκευή στην Αθήνα, όπου θα συζητήσει με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, ακριβώς και γι’ αυτό το θέμα.