Αύριο θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, όπως έχει γράψει το newsbeast.gr, με κύριο θέμα τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αναμένεται να προτείνει στην εισήγησή του τη μείωση της ύλης με τον περιορισμό των γνωστικών αντικειμένων ώστε οι μαθητές να έχουν περισσότερο χρόνο για ενασχόληση με τον αθλητισμό, τα καλλιτεχνικά και τη δημιουργική απασχόληση.

Ωστόσο στη συνεδρίαση δεν θα πάρουν μέρος η ΟΛΜΕ μετά από απόφασή της όπως και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών. Μάλιστα η ΟΙΕΛΕ κάνει λόγο για επικοινωνιακό τρικ προεκλογικού χαρακτήρα του Υπουργού Παιδείας, την ώρα μάλιστα που η Ομοσπονδία είναι πλήρως αποκλεισμένη από κάθε διάλογο με την ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Εκτός από τη μείωση της ύλης το Υπουργείο Παιδείας μελετά και τρόπους ώστε να μειωθεί ο φόρτος εργασίας των μαθητών στο σπίτι. Ήδη σε τεχνικό δελτίο του ΕΣΠΑ για τα Ολοήμερα Σχολεία ορίζεται ότι η μελέτη θα μεταφερθεί στο πρωινό πρόγραμμα και μάλιστα αναφέρονται τα ακόλουθα:

Ειδικότεροι στόχοι της ένταξης της «μελέτης» στο πρωινό πρόγραμμα είναι:
α) Η ολοκλήρωση της μελέτης των μαθημάτων, η εμπέδωση της διδασκόμενης ύλης και η ολοκληρωμένη προετοιμασία στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά των μαθητών για την επόμενη ημέρα.
β) Η στήριξη της οικογένειας με την απαλλαγή του διαβάσματος των παιδιών και την εξασφάλιση επαρκούς ελεύθερου χρόνου για τους μαθητές και
γ) η ενίσχυση της αντισταθμιστικής λειτουργίας του Ολοήμερου σχολείου, η αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας και η αύξηση των δυνατοτήτων των μαθητών με μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες για ίσες ευκαιρίες.