«Για του χρόνου με τις νέες συνταξιοδοτήσεις θα έχουμε θέμα» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Αντρέας Λοβέρδος, στο REAL FM παρουσιάζοντας το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην εκπαίδευση με τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις και τους ελάχιστους διορισμούς, γεγονός που το παρουσίασε και το newsbeast.gr.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για να ανατραπεί το 1/10 στην εκπαίδευση ώστε να μπορέσουν να γίνουν διορισμοί και γι’ αυτό το θέμα έχει επαφές με τον κ. Μητσοτάκη. Βέβαια, δεν ισχύει καν το 1/10, αφού με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ετών η αναλογία είναι στο 1/25.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε εκτενώς και στην πιθανότητα διενέργειας ΑΣΕΠ υποστηρίζοντας ότι αν ανατραπεί το 1/10 μπορεί να υπάρξει το ενδεχόμενο διενέργειάς του αν και υπάρχουν προσκόμματα για την άμεση διεξαγωγή του.

Πιο αναλυτικά ο υπουργός επισήμανε το γεγονός ότι υπάρχουν 439 εναπομείναντες διοριστέοι του διαγωνισμού του 2008 που πρέπει να διοριστούν.

Ακόμα και στην περίπτωση που δοθούν 850 πιστώσεις διορισμών για το 2015-16 τα νούμερα δεν αφήνουν περιθώρια για τη διενέργεια ΑΣΕΠ καθώς θα πρέπει να διοριστούν οι 439 εκπαιδευτικοί και κάποιοι από τους πίνακες -πιθανόν αναφερόταν στο 40% που πραγματοποιείται με βάση την προϋπηρεσία- οπότε θεωρείται προβληματική, από τον υπουργό Παιδείας, η διενέργεια ενός διαγωνισμού για 200 θέσεις οι οποίες θα διεκδικηθούν από 30.000 και πλέον υποψηφίους.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά και στις πιστώσεις των αναπληρωτών που ανέρχονται στις 19.500 και οι οποίες δεν επαρκούν για να καλύψουν τα 22.500 κενά των εκπαιδευτικών. Τα 3.000 ακάλυπτα κενά επιτάσσουν τη διεύρυνση των αναθέσεων σε δασκάλους και καθηγητές για να μην υπάρξουν προβλήματα με τη λειτουργία των σχολείων.