Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται η Καβάλα και η Κομοτηνή όπου μαίνονται φωτιές και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν «μάχη» για να τις θέσουν υπό έλεγχο. Στην κατάσβεση συμμετέχουν εθελοντές και οι κάτοικοι των περιοχών με όποιο μέσο έχουν στη διάθεσή τους.

Σε δύο πύρινα μέτωπα, αυτά της Αβραμυλιάς και του Διαλεκτού, εστιάζουν την προσοχή τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα (21/8) στην περιοχή της Χρυσούπολης Καβάλας.

Η γενικότερη εικόνα της πυρκαγιάς στην περιοχή παρουσιάζεται βελτιωμένη, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία. Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν 44 πυροσβέστες, με 15 υδροφόρα οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη, το ένα από την Κροατία.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από δασική περιοχή του χωριού Διαλεκτό και με την δύναμη των ανέμων δημιούργησε πολλά μέτωπα πλησιάζοντας σε κατοικημένες περιοχές του δήμου Νέστου, ενώ σύμφωνα με αναφορές που υπάρχουν, έχει κάψει πολλά σπίτια στις τοπικές κοινότητες Αβραμυλιάς και Γέροντα, πολλά ποιμνιοστάσια, καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Φωτιά Τουρκία

Κομοτηνή: Ενεργές καύσεις αντιμετωπίζουν σε Μίσχο και Άνω Δροσίνη οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στις περιοχές Μίσχο και Άνω Δροσίνη στη Ροδόπη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις της πυρκαγίας, λόγω των ανέμων που πνέουν. «Ευτυχώς η κατάσταση παραμένει βελτιωμένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει παρέλθει ο κίνδυνος», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, προσθέτοντας ότι «παραμένουμε σε επιφυλακή και επί ποδός».

Οι πυρκαγιές στις περιοχές της Κομοτηνής εκδηλώθηκαν στις 21/8 το μεσημέρι και υπάρχουν αναφορές για περισσότερα από 10 καμένα σπίτια σε Σώστη, Πολύανθο και Ληνό, ενώ καταστράφηκαν καλλιέργειες, κάηκαν ζώα και υπήρξαν τραυματισμοί.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, στην Άνω Δροσίνη και στον Μίσχο Ροδόπης αντιμετωπίζονται ενεργές καύσεις, ενώ στα σημεία επιχειρούν 12 πυροσβέστες με πέντε υδροφόρα οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα. Επί ποδός εξακολουθούν να βρίσκονται εθελοντές, στελέχη της αυτοδιοίκησης και άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα.

(φωτογραφίες αρχείου)