Σε ενημέρωση του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιού το βράδυ της Πέμπτης (27/7) ο Γιάννης Αρτοποιός έκανε λόγο για 83 φωτιές το τελευταίο 24ωρο, οι περισσότερες στην φετινή αντιπυρική περίοδο. Συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 124 πυρκαγιές σε όλη επικράτεια.

Στη φωτιά στη Ρόδο, που μετράει ήδη 10 μέρες, σύμφωνα με τον Γιάννη Αρτοποιό, συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον περιορισμό διάσπαρτων αναζωπυρώσεων, οι οποίες μέχρι στιγμής ελέγχονται.

Το νησί μοιάζει βγαλμένο από… βιβλική καταστροφή και όσα αντικρίζουν τα μάτια κατοίκων και επισκεπτών φαντάζουν εικόνες αποκάλυψης. «Μέχρι τελευταία στιγμή ρίχναμε γύρω-γύρω από τα σπίτια μας νερό – Δεν ξέραμε πού να πάμε να κρυφτούμε – Είμαστε μέσα σε ένα μαύρο» ανέφερε χαρακτηριστικά κάτοικος του χωριού Κιοτάρι, με την ατμόσφαιρα να είναι καταθλιπτική.

Η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Μαρία Βούσουλα που βρέθηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές στο νησί ανάρτησε ένα ποστ με τα συναισθήματά της και το πώς νιώθει για τα όσα βίωσε και είδε.

«Αν μπορούσα να πατήσω ένα κουμπί και να διαγράψω όσα είδα στην Ρόδο, θα το έκανα» έγραψε αναρτώντας μία φωτογραφία της με μάσκα.

Τα υψηλότερα επίπεδα καμένων εκτάσεων των τελευταίων 13 ετών καταγράφηκαν τον Ιούλιο

Tα υψηλότερα επίπεδα καμένων εκτάσεων από δασικές πυρκαγιές των τελευταίων δεκατριών ετών, στα τέλη Ιουλίου, κατέγραψε το σύστημα υπηρεσιών FireHub της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Συνολικά, όπως υπογραμμίζεται από την Επιχειρησιακή Mονάδα “Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND” «έχουν καεί περί τα 40.000 εκτάρια, έκταση σχεδόν διπλάσια από την περσινή (2022) και τριπλάσια του 2020». Οι 5 μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί φέτος στον ελλαδικό χώρο είναι οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στις 17 Ιουλίου 2023 σε Κουβαρά Αττικής, Καλλιθέα Λουτρακίου και Δερβενοχώρια Βοιωτίας, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18 Ιουλίου στον Έμπωνα Ρόδου καθώς και η δασική πυρκαγιά στις 23 Ιουλίου στην Κέρκυρα.

Ειδικότερα για τη Ρόδο η μονάδα BEYOND σημειώνει ότι: «Η καμένη έκταση της πυρκαγιάς μέχρι και τις 23/07/2023 και ώρα 12:27, εκτιμήθηκε σε περίπου 107.170 στρέμματα/10.717 εκτάρια. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τη χαρτογράφηση σημειώθηκε πλήθος νέων ενεργών εστιών δυτικά και ανατολικά της καμένης έκτασης, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι εστίες είναι διάσπαρτες και αναπτύσσονται ραγδαία. Υπολογίζεται ότι μετά το τέλος της πυρκαγιάς θα έχει καεί περισσότερο από το 10% του νησιού, ενώ μεγάλο κομμάτι της καμένης έκτασης βρίσκεται εντός του δικτύου Natura».