Με το σύνδρομο της Ραπουνζέλ διαγνώστηκε η 14χρονη στη Θεσσαλονίκη από την οποία αφαιρέθηκε μάζα από τρίχες 700 γραμμαρίων και σύμφωνα με τους γιατρούς, ήταν δύσκολο να εντοπιστεί από τι έπασχε.

Η παιδοχειρουργός Κατερίνα Ραμματά μίλησε στην ΕΡΤ και δήλωσε πως «αυτό είναι η κοσμική, η πιο γνωστή ορολογία. Οι ιδιαιτερότητες αυτού του περιστατικού ήταν ότι επρόκειτο για ένα παιδί το οποίο ήρθε από την οικογένεια του, από το σπίτι και όχι από κάποιο ίδρυμα που συνηθίζονται τέτοια περιστατικά. Δηλαδή, δεν υποψιαζόταν κάποιος ή κάτι από το ιστορικό του ότι θα υπήρχε κάτι τέτοιο».

«Μετά τη διάγνωση του προβλήματος και μετά την αντιμετώπιση, αναδρομικά, πηγαίνοντας προς τα πίσω και παίρνοντας το ιστορικό, θυμήθηκαν οι γονείς κάποιες εικόνες που είχαν από το παιδί σε ηλικία ήδη 2 ετών να τρώει κλωστές από τις κουρτίνες, βαμβάκι από τις μπατονέτες και τα μαλλιά του», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια, αντιλήφθηκε το σύνδρομο, όταν «μέσα από μια εικόνα που είχα από το παιδί όταν το είχα απέναντί μου, μια κίνηση που έκανε με τα μαλλιά της, μου δημιουργήθηκε υποψία και έτσι φτάσαμε στη διάγνωση με απεικόνιση και απευθείας μετά οδηγηθήκαμε στο χειρουργείο. Τραβούσε από τα πλάγια τα μαλλιά και τα έβαζε στο στόμα. Σε στιγμές αμηχανίας, φόβου και ανησυχίας».

Επίσης, σχετικά με το εάν μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση, ανέφερε πως «δυστυχώς δεν υπάρχει. Κατ’ αρχήν δεν είναι τόσο συχνό για να μπορέσουμε να έχουμε πιο συχνή συμπτωματολογία. Δεν είναι τόσο ξεκάθαρο πέρα από το να είναι κάθε γονέας πολύ κοντά στο παιδί και να το αφουγκράζεται. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό και το συμπέρασμα που πρέπει να βγει. Από κει και πέρα δεν υπάρχουν συμπτώματα».