Μια συνοικία που δεν κοιμάται ποτέ. Μια περιοχή που «γέννησε» ιδέες και κουβαλάει ακόμη την αίγλη της αστικής φινέτσας μίας άλλης εποχής. Το Παγκράτι, η «Παγκρατάρα» ήταν, είναι και θα είναι μία από τις περιοχές της Αθήνας με τη δική της κουλτούρα ενώ πλέον κέρδισε και επίσημα τον τίτλο μίας από τις πιο cool γειτονιές του κόσμου.

Το Παγκράτι χοντρικά μπορούμε να πούμε ότι εκτίνεται πίσω από το Καλλιμάρμαρο και χωρίς να χρησιμοποιήσεις κάποιο μέσο απέχει 15 περίπου λεπτά από την «καρδιά» του Συντάγματος.

Εδώ και αρκετές δεκαετίες έχει γίνει είτε το «σπίτι», είτε το «στέκι» πολλών νεαρών, δραστήριων και καλλιτεχνικής φύσεως ανθρώπων ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει ακόμη περισσότερο με τα μπαράκια, τα καφέ, τα μεζεδοπωλεία και τα εστιατόρια που προσελκύουν κόσμο από όλη την Αττική.

Παγκράτι
Πανοραμική φωτογραφία από το Παγκράτι

Ξεχωρίζει για τις πλατείες του, τα μαγαζιά για όλα τα γούστα και τις μικρές «οάσεις» πρασίνου του ενώ οι πλακόστρωτοι δρόμοι του με τις παλιές αρχοντικές πολυκατοικίες και τις μονοκατοικίες ταξιδέψουν τους περαστικούς στο παρελθόν.

Οι κάτοικοι του Παγκρατίου λένε πως κανείς τους δεν βρέθηκε εκεί τυχαία τονίζοντας πως το «Παγκράτι είναι άποψη και επιλογή».

Στο Παγκράτι έζησαν σπουδαίες προσωπικότητες

Το «αστέρι της Αθήνας» που άρχισε να λάμπει από τη μεταπολεμική περίοδο ήταν και είναι μία κατεξοχήν αστική γειτονιά της Αθήνας στην οποία είτε μεγάλωσαν, είτε έζησαν μεγάλες προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας.

Πλατεία Προσκόπων Παγκράτι
Η πλατεία Προσκόπων

Το Παγκράτι επέλεξε ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Γιώργος Σεφέρης ο Κώστας Βάρναλης, ο Αλέκος Φασιανός. Στο Παγκράτι έμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης.

Στο Παγκράτι μεγάλωσε ο επιτυχημένος σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος. Στο Παγκράτι έμεινε η ηθοποιός και πολιτικός Άννα Συνοδινού και η ηθοποιός Ζωή Λάσκαρη. Στο Παγκράτι ζει ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος από τότε που επέστρεψε από το Παρίσι.

Το Παγκράτι είναι πλέον και επίσημα μία από τις 51 πιο cool γειτονιές του κόσμου

Το Παγκράτι φιγουράρει στη θέση 39 της λίστας του Time Out με τις 51 πιο cool γειτονιές του κόσμου και όπως τονίζεται ξεχωρίζει «γιατί είναι ”μαγνήτης” για τους δημιουργικούς τύπους που μαζεύονται στα χιπ μπαρ του, που θα ακούσετε τα πάντα, από ροκ και μπλουζ μέχρι χιπ χοπ, αλλά και τα εστιατόριά του που έχουν σαρώσει τα τελευταία χρόνια».

Παγκράτι

Η πρώτη δεκάδα της λίστας του Time Out με τις πιο coold γειτονιές του κόσμου έχει ως εξής:

  1. Κολόνια Αμερικάνα (Γκουανταλαχάρα, Μεξικό)
  2. Κάις ντο Σοντρέ (Λισαβόνα, Πορτογαλία)
  3. Βατ Μπο Βίλατζ (Σιέμ Ριπ, Καμπότζη)
  4. Ρίτζγουντ (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)
  5. Μάιλ Εντ (Μόντρεαλ, Καναδάς)
  6. Μπάριο Λόγκαν (Σαν Ντιέγκο, ΗΠΑ)
  7. Σιμοκιταζουάβα (Τόκιο, Ιαπωνία)
  8. Κλίφτονβιλ (Μάργκεϊτ, Ηνωμένο Βασίλειο)
  9. Μπάριο Γιούνγκαϊ (Σαντιάγκο, Χιλή)
  10. Κουγ Ζουλιάν (Μασσαλία, Γαλλιά)

Δείτε εδώ ολόκληρη τη λίστα του Time Out.

«Η Παγκρατάρα δεν συγκρίνεται με τίποτα»

Κάναμε κι εμείς μία βόλτα στο Παγκράτι, φωτογραφίσαμε όσα μας έκαναν «κλικ» στο μάτι και μιλήσαμε με τρεις κατοίκους της περιοχής που μας είπαν ότι «η Παγκρατάρα δεν συγκρίνεται με τίποτα».

Παγκράτι

«Είναι μία περιοχή που μπορείς να βρεις και να κάνεις τα πάντα. Είναι δίπλα σε ό,τι θες. Πέντε βήματα από το μέτρο και δεκάδες μόνο βήματα από το Σύνταγμα. Έχει επιλογές για όλα τα γούστα και βλέπεις ανθρώπους όλων των ηλικιών» μας λέει ο 34χρονος Ανδρέας που μένει στο Παγκράτι από το 2006 τότε δηλαδή που ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει.

«Δεν σκέφτηκα και δεν σκέφτομαι ποτέ να φύγω από το Παγκράτι. Το μόνο πρόβλημα που σαφώς υπάρχει στην περιοχή είναι το πάρκινγκ. Εάν έχεις αυτοκίνητο και δεν έχει πού να το παρκάρεις ”χάθηκες”. Μπορεί να κάνεις βόλτες ακόμη και ώρες» συμπληρώνει.

«Είναι έρωτας με την πρώτη ματιά»

Η 40χρονη Μαρία περιγράφει στο Newsbeast τον «έρωτα» τον οποίο ένιωσε και την έκανε πριν τρία χρόνια να μετακομίσει από την Κηφισιά, που μεγάλωσε, στο Παγκράτι.

Παγκράτι Άλσος
Το Άλσος Παγκρατίου

«Σπούδαζα στη Φιλοσοφική και οι παρέες μου έμεναν Ζωγράφου και Παγκράτι. Έτσι ερχόμουν συχνά μέχρι που πήρα την απόφαση να έρθω για να μείνω. Την περιοχή την ερωτεύτηκα με την πρώτη ματιά. Ήταν “έρωτας κεραυνοβόλος” που λένε» αναφέρει.

«Πλέον ζω στο Παγκράτι τρία χρόνια αλλά η αλήθεια είναι πως για να μετακομίσω έψαχνα περίπου έναν χρόνο και η αναζήτηση ήταν δύσκολη. Τελικά όμως στάθηκα τυχερή και να κατάφερα. Μάζεψα τις βαλίτσες μου και να ‘μαι… Το να ζεις στο Παγκράτι ειδικά εάν κινείσαι με τα ΜΜΜ είναι εύκολο. Στα 10 μέτρα από το σπίτι μου έχω το μανάβικο της γειτονιάς, λίγο πιο πέρα του σούπερ μάρκετ.

Το βράδυ αφού γυρίσω από τα στέκια μου, που πλέον είναι αμέτρητα, κάθομαι στο μπαλκόνι και ακούω τις φωνές των περαστικών. “Το Παγκράτι δεν κοιμάται ποτέ” αυτό έχω να πω για την περιοχή της καρδιάς μου» εξηγεί η Μαρία η οποία είναι γραφίστρια.

Παγκράτι

«Δεν φεύγω από το Παγκράτι για κανέναν και για τίποτα»

«Μόνο και μόνο το να περπατάς στους δρόμους του Παγκρατίου σε κάνει να νιώθεις την αίγλη των χρόνων που πέρασαν. Εδώ περπάτησαν άνθρωποι σπουδαίοι, γράφτηκαν στίχοι, ζωγραφίστηκαν πίνακες» τονίζει στο Newsbeast η Κωνσταντίνα η οποία είναι 67 ετών μεγάλωσε, έκανε οικογένεια, έχει εγγόνια και συνεχίζει να μένει στο Παγκράτι.

«Κάποια στιγμή σκεφτήκαμε με τον άνδρα μου όταν αυτός βγήκε σε σύνταξη να φύγουμε για το χωριό μας που είναι λίγο έξω από το Αίγιο αλλά μετά από συζήτηση καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως τελικά το χωριό μας είναι το Παγκράτι» αναφέρει η Κωνσταντίνα.

Παγκράτι

«Μετά από όλη τη ζωή μου στο Παγκράτι ξέρω πια πως δεν θα την άλλαζα ποτέ αυτή την περιοχή» επισημαίνει εξηγώντας πως και τα τρία της παιδιά με τις οικογένειές του ζουν επίσης στο Παγκράτι.

«Όπως άλλωστε τραγουδά και ο Φοίβος Δεληβοριάς στο τραγούδι του Μόνο Ψέματα, “Κάποιος έφτιαξε στη γη το Παγκράτι και δεν έκλεισα μάτι από κείνη τη μέρα εγώ“» μας λέει η Κωνσταντίνα κλείνοντας.

Δείτε φωτογραφίες του Newsbeast από το Παγκράτι

Πλατεία Προσκόπων Παγκράτι
Η πλατεία Προσκόπων
Παγκράτι
Εικόνα από την πλατεία Βαρνάβα
Παγκράτι
Γκράφιτι σε δρόμο του Παγκρατίου
Παγκράτι
Μαγαζιά στην πλατεία Προσκόπων
Παγκράτι
Δρόμος στο Παγκράτι
Παγκράτι
Εικόνα από το Άλσος Παγκρατίου
Παγκράτι
Εικόνα από την περιοχή της πλατείας Αγίου Σπυρίδωνος
Παγκράτι
Πεζόδρομος στο Παγκράτι
Παγκράτι
Φωτογραφία από καφετέρια στο Παγκράτι
Παγκράτι
Μπαλκόνι στο Παγκράτι
Παγκράτι
Καφέ στο Παγκράτι
Παγκράτι
Πανοραμική φωτογραφία του Καλλιμάρμαρου
Παγκράτι