Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ταξίδεψε στη Χίο, όπου αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μεταξύ άλλων έστειλε μήνυμα για τον πόλεμο της Ουκρανίας, που είναι σε εξέλιξη.

«Οι εθνοφυλετικές εξάρσεις δεν βοηθούν και οι Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογούν καμία αιματοχυσία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι Εκκλησίες οφείλουν να εργάζονται για την αποκατάσταση της ειρήνης, ακολουθώντας το παράδειγμα του Οικουμενικού μας Πατριάρχη που οδηγεί δεκαετίες τώρα την Ορθοδοξία σε ήρεμα λιμάνια».

Επίσης, για την περίπτωση της Εκκλησίας της Ουκρανίας όπου, όπως είπε, «υπήρξαν αλληλοσυγκρουόμενες και αλληλοκατηγορούμενες δικαιοδοσίες» σημείωσε πως ο Οικουμενικός Θρόνος επιχείρησε σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Μόσχας να επιλύσει το θέμα. Όμως το Πατριαρχείο Μόσχας, όπως είπε, ανέβαλε, υποβάθμισε και τελικά διέκοψε τις προσπάθειες επίλυσής του. «Μετά την ανειλικρινή στάση του Πατριαρχείου Μόσχας, αφού και την τελευταία στιγμή δεν παρέστη στην οικουμενική σύνοδο της Κρήτης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση του Ουκρανικού, λύση που ακολούθησαν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και οι Εκκλησίες της Ελλάδος και της Κύπρου.

«Οι αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν ακολουθούσαν τον παραλογισμό της Μόσχας και μνημονεύουν τον Πατριάρχη Μόσχας, ενώ το Πατριαρχείο Μόσχας είναι απομονωμένο. Και κάνει λάθη τακτικής, όπως πρόσφατα με την εισπήδηση στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, εξαγοράζοντας τους φτωχούς ιερείς της Αφρικής».

«Η Εκκλησία της Μόσχας», τόνισε «οφείλει να εγκαταλείψει τις φαντασιώσεις και να σεβαστεί και να ευθυγραμμιστεί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες». «Γιατί κομβικό ρόλο στη διαχείριση κρίσεων», τόνισε, «διαδραματίζει η συνοδικότητα, να το πω πιο απλά, η συλλογικότητα. Η συνοδικότητα είναι η ταυτότητα της Εκκλησίας και όλη η εκκλησιαστική ζωή είναι διαρθρωμένη συνοδικά», σημείωσε.