Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Άγιο Όρος, σε δασική έκταση ανάμεσα στις Μονές Διοχειαρίου και Κονσταμονίτου, όπου οι επίγειες και οι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις από νωρίς το πρωϊ της Κυριακής.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποδιοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου, το μέτωπο της πυρκαγιάς περιορίστηκε, οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, δεν πνέουν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι, ενώ από τα ξημερώματα συμμετέχει στην από αέρος κατάσβεση και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο, τύπου Ericsson. «Αισιοδοξούμε ότι αν διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες σύντομα θα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο», είπε ο κ. Κασμίρογλου, προσθέτοντας ότι δεν κινδνεύουν Μονές και κελιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πυρκαγιά ξέσπασε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε ελαιώνα, κοντά στον αρσανά της Μονής Διοχειαρίου και λόγω των ισχυρών ανέμων προσέλαβε διαστάσεις.

Όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 88 πυροσβέστες, με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 28 οχήματα, επτά αεροσκάφη, εθελοντές, μηχανήματα έργου και υδροφόρες, πολλά από τα οποία μεταφέρθηκαν χθες από την Ουρανούπολη και την Τρυπητή με πλοιάρια.

Καλύτερη η κατάσταση στην Κόνιτσα

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση στην πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική περιοχή στον Αμάραντο Κόνιτσας, με εναέρια μέσα να επιχειρούν από το πρωί της Κυριακής.

Τέσσερα ελικόπτερα επιχειρούν σε συνδυασμό με επίγειες δυνάμεις και μονάδες δασοκομάντος για να περιορίσουν τις διάσπαρτες εστίες που έχουν περιοριστεί στην κορυφγοραμμή. Το Σάββατο οι επίγειες μονάδες κατάφεραν να διεισδύσουν στην δασώδη περιοχή και να φτάσουν κοντά στις εστίες της φωτιάς ώστε να την περιορίσουν.

Μηχανήματα έργου της Πολιτικής Προστασίας και του Στρατού ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες ώστε τα πυροσβεστικά μηχανήματα να προσεγγίσουν τις εστίες που απομένουν και βρίσκονται μακριά από το χωριό Αμάραντος.

Το δάσος με πεύκα είχε πάρει φωτιά ξανά το 2007.

*Φωτογραφία αρχείου