Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του γνωστού δημοσκόπου και πολιτικού αναλυτή, Ηλία Νικολακόπουλου σε ηλικία 75 ετών. Ο Ηλίας Νικολακόπουλος έφυγε από τη ζωή σήμερα (30/06) την ώρα που κολυμπούσε στην παραλία Αχλάδι της Σύρου ενώ πιθανολογείται πως υπέστη ανακοπή.

Ο γνωστός πολιτικός επιστήμονας και ομότιμος καθηγητής εκλογικής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλίας Νικολακόπουλος βρισκόταν στην Σύρο καθώς συμμετείχε σε σεμινάρια που πραγματοποιούταν στο νησί από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε στην παραλία όπου βρισκόταν ο Ηλίας Νικολακόπουλος και αμέσως ξεκίνησαν οι προσπάθειες ανάνηψης του από τους διασώστες που τον παρέλαβαν. Οι προσπάθειες διήρκησαν καθ’ όλη τη διαδρομή της μεταφοράς του στο νοσοκομείο. Δυστυχώς, οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν και πιστοποίησαν το θάνατό του Ηλία Νικολακόπουλου.

Ηλίας Νικολακόπουλος: Ο «γκουρού» των δημοσκοπήσεων που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τις εκλογές

Ηλίας Νικολακόπουλος

Οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls είναι έννοιες γνωστές οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων ειδικά κατά την περίοδο των εκλογών. Και μπορεί οι δυο αυτές έννοιες να είναι αυτονόητες σήμερα, πριν μερικά χρόνια όμως δεν ήταν. Ο Ηλίας Νικολακόπουλος ήταν ο «γκουρού» των δημοσκοπήσεων ο οποίος άλλαξε τον τρόπο που οι πολίτες βλέπουν τις εκλογές καθώς ήταν αυτός που επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο αναλύονται, μέχρι και σήμερα, τα εκλογικά αποτελέσματα.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος ήταν ο άνθρωπος που εισήγαγε στις ελληνικές εκλογές τα exit polls. Ήταν το 1994, όταν ο πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής και δημοσκόπος Ηλίας Νικολακόπουλος παρουσίασε μια νέα μέθοδο την οποία ονόμαζε τότε «Μέθοδος Δημοσκόπηση έξω από τις κάλπες», η μέθοδος που πλέον ονομάζεται exit poll.

Η πρώτη φορά που δοκιμάστηκαν τα exit polls ήταν οι Ευρωεκλογές του 1994 και όπως είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα «Τα Νέα» στις 14.6.1994 «Πέτυχε το πείραμα».

Σε ότι αφορά τις διαφορές που ενδέχεται να σημειώνονται ανάμεσα στα exit polls και στα πραγματικά αποτελέσματα των εκλογών, ο Ηλίας Νικολακόπουλος είχε απαντήσει πως: «Καμία δημοσκόπηση δεν είναι φωτογραφία των τελευταίων εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλά σου προσφέρει δυνατότητες για να προχωρήσεις σε εκτιμήσεις».

Οι αποχαιρετισμοί του πολιτικού κόσμου

Η είδηση του θανάτου του Ηλία Νικολακόπουλου σκόρπισε θλίψη στον πολιτικό κόσμο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αποχαιρέτησαν τον γνωστό δημοσκόπο.

Ηλίας Νικολακόπουλος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Η ξαφνική απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου αποτελεί πλήγμα για την επιστημονική έρευνα και τον σοβαρό πολιτικό διάλογο. Η δημόσια σφαίρα και η αναλυτική σκέψη στη χώρα μας χάνουν έναν από τους πιο συνεπείς και ευγενείς υπηρέτες τους. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Η συλλυπητήρια ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα για τον Ηλία Νικολακόπουλο αναφέρει πως: «Με βαθιά οδύνη αποχαιρετώ τον Ηλία Νικολακόπουλο.Τον προοδευτικό διανοούμενο, τον φίλο, τον σύντροφο, τον συνεργάτη. Τον άνθρωπο που συνδύαζε με σπάνιο τρόπο την επιστημονική γνώση με την προοδευτική σκέψη και την προσωπική ακεραιότητα.

Του χρωστάμε πάρα πολλά. Με τελευταίο την άψογη διοργάνωση της μεγάλης εκλογικής διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σήμερα αισθανθήκαμε ξαφνικά όλοι πιο φτωχοί. Τα συλλυπητήριά μου στους δικούς του».

Η ανακοίνωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη αναφέρει: «Ο Ηλίας Νικολακόπουλος ήταν μια φωτεινή ακαδημαϊκή παρουσία. Η προοδευτική σκέψη του και η τεκμηριωμένη πολιτική του ανάλυση ήταν απόλυτα συνυφασμένες με τις εκλογικές βραδιές επί σειρά ετών. Ο ξαφνικός θάνατος του με γεμίζει θλίψη».