Τέσσερις ημέρες μετά το πρωτοφανές περιστατικό με την πόρτα που καταπλάκωσε ένα πεντάχρονο αγοράκι στην παιδική χαρά στην οδό Δαφνομήλη στη Νεάπολη Εξαρχείων, με αποτέλεσμα το παιδί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα, πολλά είναι αυτά που έχουν ακουστεί για την εν λόγω σοκαριστική υπόθεση.

Χθες, (30/05/2022), γονείς και παιδιά από αυτή την όμορφη γειτονιά της Νέαπολης Εξαρχείων στους πρόποδες του Λυκαβηττού συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο Αθηνών την ώρα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση στη συγκεκριμένη παιδική χαρά.

Τελικά, το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο μετά από αίτημα των δημοτικών παρατάξεων “Ανοιχτή Πόλη”,”Αθήνα Είσαι Εσύ”, “Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας”, “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας” και “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα”.

Μιλώντας σήμερα εκ νέου στο Newsbeast η Δάφνη Σινάνη (μας είχε μιλήσει ξανά την ημέρα του σοβαρού ατυχήματος), πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 14ου δημοτικού σχολείου Αθηνών όπου πηγαίνει το μικρό αγοράκι, μας είπε τα εξής: «Η μητέρα του μού είπε πως το αγοράκι κρατούσε ένα μικρό μπουκαλάκι με το οποίο έκανε σαπουνόφουσκες όταν η πόρτα το πλάκωσε. Το λέμε ξανά και ξανά ότι το πλάκωσε ολόκληρο η πόρτα, απλώς έπεσε μπρούμυτα και γι’ αυτό γλύτωσε και δεν σκοτώθηκε. Είναι πολύ θλιβερό που το λέμε αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Σκεφτείτε ότι μόλις έπεσε η πόρτα πάνω του ρώτησε τη μητέρα του: “μαμά πέθανα;”

Το παιδί έχει κάταγμα κρανίου, κρανιακές κακώσεις δηλαδή, εκτός από το κάταγμα στο χέρι. Βγήκε χτες από το νοσοκομείο και ολόκληρο το σώμα του είναι γεμάτο μελανιές.

Διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο
Διαμαρτυρία γονέων και παιδιών από την γειτονιά της Νεάπολης Εξαρχείων έξω από το δημαρχείο της Αθήνας/ φωτό: Γιάννης Κέμμος

«Έχει κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου από τη μητέρα. Οι υπάλληλοι του ΟΠΑΝΔΑ (σ.σ Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων) μας μίλησαν εκείνη την ημέρα για προηγούμενο βανδαλισμό που “χάλασε” την πόρτα. Κάποια στιγμή μέχρι και πως έχει κοπεί με λέιζερ μας είπαν. Είπαν πως τα παιδιά ήταν σκαρφαλωμένα στην πόρτα – ενώ δεν ήταν- λες και αν ήταν, αυτό θα δικαιολογούσε την πτώση της πόρτας. Η οποία πόρτα είναι πολύ βαριά, μασίφ σιδερένια και ήταν και μη συντηρημένη. Αυτή είναι η πραγματικότητα όπως και ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τένις ευθυνών με τάση να μην αποδοθεί εκεί όπου πρέπει το φταίξιμο. Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο λάβαμε πολλές δεσμεύσεις αλλά επί της ουσίας καμία απάντηση. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να πάρουμε απαντήσεις και να δούμε συγκεκριμένες δράσεις».

Η πόρτα στην παιδική χαρά
Οι πύροι της μασίφ σιδερένια πόρτας που έπεσε πάνω σε ένα πεντάχρονο αγοράκι

Η θέση του δήμαρχου Αθηναίων- «Η ευθύνη είναι δική μου, τελεία και παύλα»

Το Newsbeast ζήτησε και τη θέση του δήμου της Αθήνας γι’ αυτό το φριχτό, πρωτοφανές περιστατικό. Οι ίδιοι σημείωσαν εμφαντικά πως ο δήμος της Αθήνας αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη γι’ αυτό που συνέβη διαφοροποιώντας τη θέση τους από αυτά τα πρώτα λόγια που είπαν οι τεχνικοί του ΟΠΑΝΔΑ όταν κατέφτασαν τη μέρα του ατυχήματος στην παιδική χαρά. Οι ίδιοι μας παρέπεμψαν επίσης στα βασικά σημεία της χθεσινής τοποθέτησης του κου Μπακογιάννη για το εν λόγω θέμα.

«Η ευθύνη είναι δική μου, τελεία και παύλα» υπογράμμισε ο κος Μπακογιάννης και συνέχισε: «Oμολογώ πως για εμένα προσωπικά – και μιλώ ως γονιός και ως πατέρας – Παρασκευή ήταν μία σοκαριστική ημέρα. Η σκέψη πως ένα παιδί μπορεί να χτυπήσει. Η σκέψη πώς ένα παιδί μπορεί να χτυπήσει σοβαρά, πόσο μάλλον και να διακινδυνεύσει τη ζωή του, είναι εφιαλτική. Από την πρώτη ημέρα είμαι σε διαρκή επικοινωνία με την μαμά του, η οποία πρέπει να σας πω ότι είναι ένας αξιοθαύμαστος άνθρωπος. Ας ελπίσουμε ότι θα το ξεχάσει το παιδί. Εμείς δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό {…}».

Κώστας Μπακογιάννης
Κώστας Μπακογιάννης

Όπως τόνισε, ο δήμαρχος Αθηναίων, η έρευνα για το ατύχημα δεν θα γίνει για να υπάρξει κάποιος καταλογισμός ευθυνών αλλά για να διαπιστωθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η συγκεκριμένη παιδική χαρά. Όπως τόνισε, έχει ήδη ξεκινήσει από πριν, από την Παρασκευή, η διαδικασία ελέγχου των παιδικών χαρών. Ο ίδιος σημείωσε και το εξής: «Ερχόμαστε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με πάρα πολλά χρόνια εγκατάλειψης, το ζήτημα έχει γίνει δομικό.  Δεν είναι πια απλώς θέμα λίγο καλύτερης συντήρησης. Οι παιδικές χαρές της Αθήνας χρειάζονται αποκατάσταση, χρειάζονται ανακαίνιση. Αυτό ήταν από την πρώτη στιγμή πολύ σαφές σε εμάς».

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε επίσης στην εικόνα που έχουν σήμερα οι 85 παιδικές χαρές της Αθήνας λέγοντας ότι ο δήμος έχει ξεκινήσει εργολαβίες ύψους 6,4 εκατ. ευρώ για την αποκατάστασή τους τονίζοντας παράλληλα ότι ήδη 24 έχουν ήδη αποκατασταθεί ενώ για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες θα κατασκευαστούν και νέες τρεις παιδικές χαρές σε ελεύθερους χώρους της πρωτεύουσας. Συνολικά, όπως είπε ο κ. Μπακογιάννης 54 παιδικές χαρές είναι σε φάση έργων αποκατάστασης ή δημοπράτησής τους.

Διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο