Ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και μέλος της ομάδας meteo, Γιώργος Παπαβασιλείου, δίνει στο Newsbeast μια αναλυτική πρόγνωση του καιρού και των χιονοπτώσεων στην Αττική τις επόμενες ώρες και ημέρες.

«Τις επόμενες ώρες αναμένουμε συνέχιση των χιονοπτώσεων στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής αλλά κυρίως στη Βόρεια Αττική εκεί όπου η θερμοκρασία κυμαίνεται από 0 έως 1 βαθμό κελσίου. Οι χιονοπτώσεις απασχολούν τις περιοχές στα βορειότερα τμήματα του λεκανοπεδίου πάνω από τα 200 περίπου μέτρα. Στα κεντρικά και νότια του λεκανοπεδίου και στις περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο σημειώνεται είτε χιονόπτωση είτε χιονόνερο.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες των 5 βαθμών κελσίου στο κέντρο της Αθήνας και των 6 βαθμών στα νοτιότερα προάστια, οι οποίες ήταν οι μέγιστες που σημειώθηκαν σήμερα, είναι πιο υψηλές από τις απαιτούμενες για χιονόστρωση. Ούτε όμως και η εποχή και η ακτινοβολία ευνοούν την εύκολη και γρήγορη χιονόστρωση ακόμα και αν βλέπουμε όπως σε μερικές περιοχές του λεκανοπεδίου ότι η χιονόπτωση είναι έντονη.

Στις περιοχές όμως άνω των 200 μέτρων όπως για παράδειγμα στα ψηλά της Πετρούπολης έχουμε και χιονόστρωση σε σκεπές και αυτοκίνητα, σε ευαίσθητες δηλαδή επιφάνειες. Αυτή η εικόνα θα συνεχιστεί για λίγες ακόμα ώρες και από το απόγευμα αναμένουμε σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων».

Φαινόμενα στα βόρεια προάστια και τη νύχτα

Χιόνια

Βέβαια, στα Βόρεια προάστια τα φαινόμενα θα διατηρηθούν ενδεχομένως και κατά τις νυχτερινές ώρες και λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών θα χρειαστεί προσοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Στα πιο βόρεια προάστια θα είναι και απαραίτητη η χρήση των αλυσίδων.

Το σκηνικό θα είναι παρόμοιο αύριο Παρασκευή, 11/03 απλώς αναμένουμε πιο ασθενή και πιο τοπικά φαινόμενα. Οι χιονοπτώσεις στο λεκανοπέδιο θα είναι παρόμοιες με τις σημερινές- χιονοπτώσεις έντονες στα μεγαλύτερα υψόμετρα και χιονόνερο και νιφάδες στα πιο χαμηλά. Οι σημερινές θερμοκρασίες σε κέντρο και νότια προάστια θα είναι αύριο ίδιες με τις σημερινές, άρα η χιονόστρωση πάλι δεν θα έρθει σε αυτές τις περιοχές.

Αντίθετα, η χιονόστρωση σε ευαίσθητες επιφάνειες θα είναι ξανά εμφανής σε περιοχές όπως Κηφισιά, Εκάλη, Πεντέλη, σε περιοχές βορείως της Αττικής Οδού αλλά και σε περιοχές όπως στα ψηλά του Ζωγράφου και της Αγίας Παρασκευής ή στα ψηλά της Πετρούπολης. Εκεί ίσως οι χιονοστρώσεις μπορεί να διατηρούνται και λίγο παραπάνω σε διάρκεια.

Πότε θα χιονίσει αύριο

χιόνια στον Διόνυσο

Οι χιονοπτώσεις αύριο θα είναι πιο έντονες κατά τις μεσημβρινές ώρες, αν και περιοχές όπως ο Ωρωπός και η Μαλακάσα θα δέχονται από το πρωί παροδικές χιονοπτώσεις. Στα πιο νότια και ανατολικά τμήματα του λεκανοπεδίου, όπως και σήμερα, θα υπάρχουν διαστήματα με ηλιοφάνεια. Δηλαδή θα έχουμε εναλλαγές ανοίγματος του καιρού με παροδικές χιονοπτώσεις.

Παρόμοια η εικόνα και το Σάββατο στην Αττική αν και μεθαύριο η κυριότερη επιδείνωση θα αφορά Σποράδες και Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και τμήματα της Ανατολικής Στερεάς. Υπάρχει μια ισχυρή υποψία ότι τα φαινόμενα μπορεί να είναι έντονα και στην Αττική, σε όλο το λεκανοπέδιο.

Εκείνη την ημέρα και ειδικά στα Βόρεια Προάστια (Κηφισιά, Εκάλη κτλ) οι θερμοκρασίες θα είναι ακόμα πιο χαμηλές με θερμοκρασίες κοντά στον -1 βαθμό Κελσίου. Πάλι από το μεσημέρι και μετά οι θερμοκρασίες θα ευνοούν την χιονόστρωση. Μπορεί δηλαδή για την ώρα να μη φαίνεται ξεκάθαρα η ένταση των χιονοπτώσεων αλλά η δυναμική που έχει αναπτυχθεί ενδέχεται να δώσει ακόμα πιο έντονα φαινόμενα το Σάββατο.