Από την έναρξη δραστηριοποίησής της στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη βορειοανατολική Χαλκιδική το 2004 έως και σήμερα, η Ελληνικός Χρυσός έχει θέσει την υπευθυνότητα και το σεβασμό, τόσο προς την τοπική κοινωνία όσο και στο περιβάλλον, ως θεμέλιο λίθο της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης της.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται κοντά στις δύο δεκαετίες στην περιοχή, έχοντας αποδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την επιμονή της να επιτύχει, στηρίζοντας παράλληλα έμπρακτα τη χώρα και ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία. Για την ακρίβεια η Ελληνικός Χρυσός ασκεί μια μεταλλευτική δραστηριότητα υπεύθυνη και πολλαπλά ωφέλιμη για την τόπο και την κοινωνία, υλοποιώντας επενδύσεις που έως σήμερα έχουν αποφέρει €394 εκ. έσοδα για το ελληνικό κράτος, €1 δις. δαπάνες από εγχώριες προμήθειες, €24 εκ. Κοινωνικές Επενδύσεις και έργα στο Δήμο Αριστοτέλη και τις τοπικές κοινωνίες, ενώ συμβάλει στην ενίσχυση της απασχόλησης, διαθέτοντας στο δυναμικό της περισσότερους από 1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζόμενους, με το 84% να προέρχεται από το Δήμο Αριστοτέλη.

Ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος

Όταν ανέλαβε τη διαχείριση των μεταλλείων η Ελληνικός Χρυσός δεσμεύτηκε για την προστασία της περιοχής και την εξόρυξη με τους πλέον πιο βιώσιμους και φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους, ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση του φυσικού τοπίου. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη χρήση των βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης

Η εταιρεία επενδύει σε νέες τεχνολογίες και μεθόδους, όπως το Βραβευμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, ένα από τα πιο ολοκληρωμένα online και δημόσια προσβάσιμα ανάλογα προγράμματα στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει μεταξύ άλλων, δεδομένα για την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, του θορύβου σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, με τις μετρήσεις να αναρτώνται συνεχώς σε ειδική online πλατφόρμα που είναι δημοσίως και ελεύθερα προσβάσιμη από όλους, γεγονός που καταδεικνύει το αυξημένο αίσθημα λογοδοσίας της εταιρείας έναντι της τοπικής κοινωνίας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου γύρω από τη δραστηριότητά της. 

Παράλληλα, με τη χρήση της τεχνολογία Ξηρής απόθεσης για την ασφαλή αποθήκευση των μεταλλευτικών καταλοίπων επιτυγχάνεται μια σειρά από σημαντικά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα όπως μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εξοικονόμηση νερού από τη διαδικασία της αφύγρανσης και επαναχρησιμοποίησή του στην παραγωγική διαδικασία, ενώ αυξάνεται η ασφάλεια μέσω της μείωσης των γεωτεχνικών κινδύνων.

Η εταιρεία εντός του 2021 ολοκλήρωσε ακόμα ένα τμήμα του μεγάλου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από τη μακροχρόνια, προγενέστερη της Ελληνικός Χρυσός μεταλλευτική δραστηριότητα, που έχει αναλάβει από την αρχή της δραστηριοποίησής της και το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη υλοποίησής του έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, παρέδωσε στην τοπική κοινωνία ένα νέο φυσικό χώρο έκτασης 30 στρεμμάτων που για δεκαετίες αποτελούσε χώρο απόθεσης αρσενοπυριτών, με αρνητική επίπτωση στο τοπικό περιβάλλον.

Κοινός παρονομαστής για όλα τα παραπάνω αποτελεί η εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS) σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητας της εταιρείας, το οποίο μέσα από ένα σύνολο προτύπων, καθοδηγεί τη συνολική λειτουργία της εταιρείας προς την επίτευξη των επιμέρους στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Αποτέλεσμα του SIMS είναι η συμμόρφωση όλων των επιχειρησιακών διαδικασιών με πρότυπα που ενσωματώνουν τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου διεθνώς.

Στήριξη προς την τοπική κοινωνία με σημαντικά έργα

Σύμφωνα με τον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης 2019-2020, η Ελληνικός Χρυσός διέθεσε συνολικά το 6% των καθαρών κερδών της σε κοινωνικές επενδύσεις, που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διάθεσης κοινωνικών επενδύσεων στον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο.

Ενδεικτικά ορισμένα από τα έργα που αποτυπώνονται στον Απολογισμό Βιωσιμότητας είναι:

  • Αποκατάσταση του οδικού άξονα Ολυμπιάδας-Βαρβάρας (αξίας άνω των 300.000 ευρώ) που υπέστη σοβαρές ζημιές στη σφοδρή κακοκαιρία του 2020
  • Κάλυψη των εξόδων στελέχωσης των Κοινοτικών Ιατρείων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, δράση αξίας 50.000 ευρώ
  • Ανακαίνιση και αναβάθμιση 7 σχολικών εγκαταστάσεων της περιοχής
  • Εγκατάσταση συστήματος φίλτρανσης νερού σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αριστοτέλη
  • Υλοποίηση για 4η χρονιά του καινοτόμου προγράμματος Ρομποτικής σε συνεργασία με την Eduact, που καλλιεργεί στους μαθητές σημαντικές δεξιότητες και γνώσεις για το μέλλον 

Και όλα αυτά είναι μόνο η αρχή αφού η Ελληνικός χρυσός έχει προγραμματίσει για το μέλλον πλήθος ενεργειών προς αυτούς τους άξονες, όπως επιπλέον επενδύσεις ύψους $1,9 δισ. για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, δημιουργία 3000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, επιπλέον €70 εκ. σε έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία για την ευημερία του τόπου.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις δράσεις υπεύθυνης μεταλλευτικής της Ελληνικός Χρυσός θα βρείτε διαθέσιμες στην Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2019-20.