Ο θυμός των πολιτών για την κατάσταση με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι χθες στην κορύφωση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» όπου άνθρωποι εγκλωβίστηκαν για πάρα πολλές ώρες σε κεντρικές λεωφόρους της πόλης όπως η Μεσογείων, η Κατεχάκη και η Κηφισίας, δεν λέει να κοπάσει, με αιχμή απ’ ο, τι φαίνεται του προβλήματος το γεγονός ότι χωρίς να υπάρχει απαγόρευση μετακίνησης και με τη χθεσινή μέρα να μην θεωρείται αργία, ο κόσμος έσπευσε μαζικά στην εργασία του, χρησιμοποιώντας το όχημα του για να αποφύγει τα ΜΜΜ εν μέσω της καλπάζουσας πανδημίας.

«Αν η απόφαση που πάρθηκε για τα σχολεία είχε εφαρμοστεί και αλλού σήμερα δεν θα ήμασταν σε αυτή την κατάσταση» λέει χαρακτηριστικά ο κος Πατούλης στο Newsbeast ξεκινώντας να κάνει μια πρώτη αποτίμηση του τι συνέβη χτες. Όπως μας λέει λοιπόν: «Κάποιοι μας λοιδόρησαν μάλιστα για αυτή την απόφαση μας για τα σχολεία. Σε αυτό το κομμάτι εμείς υπακούσαμε στις επιστημονικές απόψεις. Να σας πω απλώς ότι οι υπάλληλοι της Περιφέρειας εργάστηκαν χθες με τηλεδιάσκεψη με επείγουσα εγκύκλιο που στείλαμε εκτός από τους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας που έπρεπε να βρίσκονται στα σημεία».

Εγκλωνισμένοι οδηγοί στην Αττική οδό

Όσον αφορά στο τραγικό κομμάτι της χθεσινής κατάστασης, κομμάτι του οποίου ήταν η διαχείριση στους δρόμους ο περιφερειάρχης Αττικής λέει στο Newsbeast πως: «Το χάος επήλθε ως εξής: ουσιαστικά οι κεντρικοί άξονες της πόλης είχαν κλείσει από νωρίς. Όταν η Νέα Οδός έκλεισε από τις 8.30 το πρωί την Εθνική Οδό από την Μεταμόρφωση και πάνω, με αποτέλεσμα τα βαρέα οχήματα να κολλήσουν μέσα στον αστικό ιστό πως να μην αρχίσει να πνίγεται το οδικό δίκτυο; Στις 12.00-12.30 άρχισαν να πέφτουν στους δρόμους και χιλιάδες αυτοκίνητα ανθρώπων που μετακινούνταν από την εργασία τους πίσω στα σπίτια τους. Αυτό έγινε με ταχύ και βίαιο τρόπο εν μέσω σφοδρής χιονόπτωσης και χωρίς οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν ούτε την εθνική ούτε την Αττική οδό. Ούτε όμως και σε παρόδους και σε δημοτικούς δρόμους μπορούσαν να εισέλθουν αφού και αυτές ήταν επίσης φρακαρισμένες με αποτέλεσμα να βρεθούν όλα τα οχήματα σε κεντρικούς άξονες. Να σημειώσω επίσης ότι πολλά αυτοκίνητα δυστυχώς δεν μετακινούνταν με αλυσίδες. Όλα αυτά, όπως στην περίπτωση της Μεσογείων εμπόδισαν την προσβασιμότητα των εκχιονιστικών μηχανημάτων, την ίδια ώρα που κάποιοι άφηναν τα αυτοκίνητά τους στο σημείο εμποδίζοντας την κίνηση των γύρω τους οχημάτων σε κάποιες περιπτώσεις. Ήταν δηλαδή ένας συνδυασμός πολλών κακών εξελίξεων ταυτόχρονα. Αλάτι πάντως είχε πέσει σε πολλούς δρόμους».

Χιόνια στην Αττική

»Αν δε, είχαν μείνει ανοιχτά και τα σχολεία θα είχαμε ακόμα μεγαλύτερη τραγωδία με παιδιά που θα είχαν εγκλωβιστεί στα σχολεία. Η σωστή κατάσταση θα ήταν η σημερινή- λίγη κίνηση στους δρόμους για να κάνουν και οι αλατιέρες σωστά τη δουλειά τους και να γίνεται καλύτερη διαχείριση επικινδυνότητας και ολισθηρότητας των δρόμων.

Όσο για την Αττική οδό, είναι μεγάλες οι ευθύνες της εταιρείας. Η Αττική Οδός εισπράττει διόδια όχι μόνο για την διατήρηση της κυκλοφορίας αλλά και της λειτουργικότητας της. Οι καταγγελίες λένε ότι επέτρεπαν στον κόσμο να μπει μέσα ενώ είχαν εικόνα του τι συνέβαινε ήδη και ενώ δεν υπήρχαν εκχιονιστικά μηχανήματα».

Ο κος Πατούλης συμφωνεί πάντως με τον κο Λαγουβάρδο στο εξής: ότι η πρόληψη δηλαδή είναι καλύτερη της θεραπείας, και πως αν δείχναμε εμπιστοσύνη στις προβλέψεις θα έπρεπε να μην είχε λειτουργήσει τίποτα.

Τέλος, ο κος Πατούλης αναφέρει πως σήμερα στις 15.00 θα γίνει σύσκεψη με τους δημάρχους για να αποφασίσουν τι θα γίνει με την αυριανή λειτουργία των σχολείων «Θα αποφασίσουμε για άλλη μια φορά με γνώμονα την πρόληψη» καταλήγει ο περιφερειάρχης Αττικής.