Μήνυμα από το 112 έφτασε στους κατοίκους της Αττικής εξαιτίας της κακοκαιρίας Ελπίδα. Στο μήνυμα γίνεται λόγος για εξαιρετικά επείγουσα προειδοποίηση εξαιτίας των έντονων χιονοπτώσεων στην περιοχή. «Αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», τονίζεται.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποίηση για πολύ έντονες χιονοπτώσεις στην περιοχή σας τις επόμενες ώρες. Αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Τα χιόνια παρέλυσαν Αττική και Αθηνών Λαμίας

Το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της κακοκαιρίας Ελπίδα είναι σε εξέλιξη και λίγο μετά τις 8 το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε να χιονίζει και στο κέντρο της Αθήνας όπου σε πολλές περιοχές αρχίζει να το «στρώνει».

Η κυκλοφορία διεξάγεται με σημαντικά προβλήματα στα βόρεια προάστια της Αθήνας μέχρι και αυτή την ώρα, με το χιόνι να πέφτει πυκνό μέχρι και το κέντρο της Αθήνας.

Αρκετά οχήματα έχουν ακινητοποιηθεί σε διάφορα σημεία καθώς δεν μπορούν να συνεχίσουν την πορεία τους χωρίς αλυσίδες.

Εικόνες απο τα χιόνια σε Μαρούσι, Κυψέλη, Πολύγωνο, Αμπελοκήπους, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια και Μελίσσια

Κλειστή η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, από τα διόδια της Τραγάνας προς Αθήνα

Επεκτάθηκε το κλείσιμο της εθνικής οδού μέχρι τα διόδια της Τραγάνας στο 121 χιλιόμετρο στην άνοδο προς Λαμία και από τα διόδια της Τραγάνας στην κάθοδο προς Αθήνα, όπως επίσης και στους δρόμους που οδηγούν στην παλιά εθνική οδό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων στα τμήματα:

-Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 56,728η χ/θ έως την 67,655η χ/θ.

-Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από 67,655η χ/θ έως την 121,250η χ/θ.

Επίσης, με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η κυκλοφορία στα τμήματα:

-Στην Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου- Χαλκίδας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 0,000η χ/θ έως την 1,500η χ/θ.

-Στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας- Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 30η χ/θ έως την 45η χ/θ.

Έτσι από τα διόδια της Τραγάνας προς την Αθήνα απαγορεύεται η κίνηση σε φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους, ενώ αντίθετα μπορούν να κυκλοφορούν τα ΙΧ.

Η απαγόρευση ισχύει και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας με συνέπεια να μην εξυπηρετείται ούτε η εσωτερική συγκοινωνία, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στο εθνικό δίκτυο σε διάφορα σημεία από τα διόδια της Τραγάνας και προς την Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά τον νομό Εύβοιας η χιονόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, η κυκλοφορία εσωτερικά στο νομό είναι περιορισμένη και οι εκκλήσεις που γίνονται από τους δημάρχους και την περιφέρεια είναι να μην κυκλοφορούν οι πολίτες λόγω του ύψους του χιονιού που ιδιαίτερα στα όλα τα σημεία ξεπερνά 80cm.

Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή το κύμα της κακοκαιρίας κινείται και προς την πλευρά της Βοιωτίας και έχει σημάνει συναγερμό στους δήμους του νομού, που με εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους ρίχνοντας και αλάτι.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Αττική – ΕΛΑΣ: Όχι σε άσκοπες μετακινήσεις

  • ΣTHN OΔO ANAΣTAΣEΩΣ (ΠAΠAΓOY) KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ AΠO TA KOIMHTHPIA ΠAΠAΓOY ΠPOΣ TON YMHTTO.
  • ΣTH Λ. ΔIONYΣOY KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ AΠO THN ΠEPIOXH THΣ ANATOΛHΣ (N. MAKPH) ΠPOΣ ΠENTEΛH.
  • ΣTHN ANΩNYMO OΔO (KAIΣAPIANH) KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ AΠO TO YΨOΣ THΣ KAΛOΠOYΛAΣ ΠPOΣ YMHTTO.
  • ΣTHN ΛEΩΦOPO ΠAPNHΘOΣ AΠO TO YΨOΣ TOY TEΛEΦEPIK KAI ΣTA ΔYO PEYMATA.
  • ΣTHN OΔO ΔIONYΣOY AΠO TO YΨOΣ TOY 414 ΣNEN ΠPOΣ TON AΓ. ΠETPO.
  • AΠAΓOPEYΣH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN ΦOPTHΓΩN ΣTHN Π.E.O. AΘHNΩN – ΘHBAΣ AΠO TO YΨOΣ TOY ΠPATHPIOY YΓPΩN KAYΣIMΩN CYCLON PEYMA ΠPOΣ ΘHBA.

Παράλληλα έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Λαμία, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη και από τον κόμβο Οινοφύτων στο ρεύμα προς Αθήνα. Τα υπόλοιπα οχήματα κινούνται με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Παράλληλα με έκτακτη ανακοίνωσή του το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας συνιστά στους πολίτες, οι οποίοι διαμένουν στην Αττική και ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια, που επικρατεί έντονη χιονόπτωση, καθώς και σε περιοχές σε όλη την επικράτεια, όπου εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Αναστέλλονται τα απογευματινά δρομολόγια του προαστιακού στο τμήμα Κορωπί – Κάντζα

Αναστέλλονται σήμερα τα απογευματινά τοπικά δρομολόγια του προαστικού στο τμήμα Κορωπί -Κάντζα, λόγω της κακοκαιρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Κακοκαιρία Ελπίδα: Επί ποδός όλοι οι δήμοι της Αττικής

Επί ποδός βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αττική. Η κακοκαιρία Ελπίδα επελαύνει, το χιόνι πέφτει και ήδη οι περισσότερες περιοχές του νομού έχουν ντυθεί στα λευκά.

Οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας των δήμων της Αττικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα και σε συνεχή συνεργασία με την Περιφέρεια, ώστε να σπεύσουν άμεσα όπου παρουσιαστεί ή αναφερθεί πρόβλημα. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν βγει στους δρόμους και εργάζονται για να κρατήσουν ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο, αν και ήδη σε δήμους των βορείων προαστίων η χιονόπτωση είναι ισχυρή καθώς το έχει στρώσει και γι’ αυτό γίνονται διαρκώς συστάσεις για προσεκτική και όχι άσκοπη μετακίνηση.

Παράλληλα, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Κοινωνική Υπηρεσία των δήμων, ώστε να προσφέρει κάθε βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οι δήμοι έχουν ανακοινώσει τα σημεία που λειτουργούν ως θερμαινόμενοι χώροι, για όποιον πολίτη το χρειαστεί, αλλά και για άστεγους. Έχουν αναρτήσει τα τηλέφωνα, όπου μπορεί κάποιος να απευθυνθεί για παροχή βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης ή για να αναφέρει κάποιο συμβάν.

Όλοι οι δήμοι της Αττικής έχουν προμηθευτεί τόνους αλάτι, με το οποίο προμήθευσαν τους κατοίκους και είναι και σήμερα στη διάθεσή τους.

Τέλος, οι δήμοι καλούν τους κατοίκους να ενημερωθούν για τις συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ανά περίπτωση να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες της.

Δείτε live εξέλιξη της κακοκαιρίας Ελπίδα

Ο καιρός σήμερα Δευτέρα 24/01/2022- Αναλυτική πρόγνωση

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές, αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, και βαθμιαία στην ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία) στην ανατολική Στερεά, και τις βραδινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα θα πνέουν αρχικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και από το βράδυ δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός σε πολλές περιοχές της βόρειας χώρας ενώ στα βορειοδυτικά θα είναι ολικός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στη Χαλκιδική.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 5) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία απο -13 (μείον 13) έως -01 (μείον) βαθμό Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις
Ανεμοι: Βόρειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο από -06 (μείον 6) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές αρχικά σε Σποράδες, Εύβοια και βαθμιαία στην ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), την ανατολική Στερεά και τις βραδινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων τις πρωινές ώρες της Τρίτης και από τα βόρεια. Στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και βαθμιαία τοπικά στα ανατολικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 05 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν, και θα συνεχιστούν το μεγαλύτερο διάστημα της Τρίτης.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα δυτικά 5 με 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 6 με 7 και τοπικά στα δυτικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με χιονοπτώσεις οι οποίες τις πρωινές ώρες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά που το βράδυ θα ενταθούν.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 7 με 8 και βαθμιαία 8 με 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Εξασθένηση των φαινομένων από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 7 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα ενταθούν. Εξασθένηση των φαινομένων από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στα νότια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός όλη την εβδομάδα

ΤΡΙΤΗ 25-01-2022
Στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρο χιονόνερο ή χιόνι. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα νότια τμήματα της Θεσσαλίας, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όμως τα φαινόμενα από τις πρωινές ώρες και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και τη νύχτα στη Θεσσαλία και την ανατολική Πελοπόννησο αναμένεται να σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ και από το μεσημέρι βόρειοι με μικρή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα δυτικά και τα νησιά τους 8 με 10 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 3 με 5 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες θα πέσουν στα ηπειρωτικά στους -5 με -6, στα βορειοδυτικά στους -15 και στα νησιά στους 2 με 4 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός ενώ στα βορειοδυτικά θα είναι ολικός.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26-01-2022
Στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα στο Ιόνιο. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο και χιονοπτώσεις κυρίως στην Εύβοια και στο νότιο Αιγαίο, οι οποίες μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στις νοτιότερες περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στα νοτιοανατολικά μέχρι το απόγευμα
τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση την νύχτα από τα βορειοανατολικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της
αν και οι ελάχιστες θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα. Κατά τόπους στα
ηπειρωτικά θα σημειωθεί ισχυρός παγετός τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

ΠΕΜΠΤΗ 27-01-2022
Στην ηπειρωτική χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στα υπόλοιπα
αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο
και λίγα χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Κατά τόπους παγετός
θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά (κυρίως τα κεντρικά και τα βόρεια) τις
πρωινές και τις βραδινές ώρες.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-01-2022
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και
νότια και λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά.Οι άνεμοι θα είναι από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29-01-2022
Νεφώσεις με βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Καταιγίδες στα
θαλάσσια και χιόνια στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της κεντρικής
και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση από τα βόρεια. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.