Μπορεί το Πάσχα να είναι ακόμα μακριά, αλλά θεωρείται από κυβέρνηση και ειδικούς ως ένα ορόσημο για την πανδημία, ενώ για τους πολίτες συμβολίζει την ελπίδα ότι στις 24 Απριλίου του 2022 θα είναι με τους αγαπημένους τους και χωρίς περιορισμούς.

Τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα όσο και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, εμφανίστηκαν σχεδόν βέβαιοι ότι θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό αλλά ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Για να φτάσουμε ως εκεί πρέπει να σταματήσουν να χάνονται καθημερινά πάνω από 80 άνθρωποι και τα νοσοκομεία και ειδικά οι ΜΕΘ να γεμίζουν κυρίως από ανεμβολίαστους ασθενείς με κορονοϊό.

Η πανδημία δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης αλλά οι σκληροί δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Τα νοσοκομεία πιέζονται με πολλές εισαγωγές και νοσηλείες και από την μετάλλαξη Όμικρον.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα ήταν ξεκάθαρη: «Οι άνθρωποι που διασωληνώνονται και που καταλήγουν, είναι κυρίως αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και επίσης αυτοί που δεν έχουν κάνει 3η δόση, δηλαδή φαίνεται ότι η 3η δόση έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ασφάλεια όλων μας».

Με 170.000 ενεργά κρούσματα δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός, ενώ αποκαλυπτικός είναι και ο αριθμός των πολιτών που δεν έχουν προχωρήσει την 3η δόση.

Πρόκειται για 870.000 ανθρώπους και αν δεν σπεύσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση, από την 1η Φεβρουαρίου θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι αν έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από την δεύτερη δόση. Με άλλα λόγια σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να βρεθούν από την μια μέρα στην άλλη όχι μόνο να χάνουν τα προνόμια των εμβολιασμένων αλλά και να είναι απροστάτευτοι και πάλι απέναντι στον φονικό ιό.

Οι δυο εχθροί που μπορεί να γίνουν τρεις

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι ακόμα παρούσα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 50% των εισαγωγών έχουν προσβληθεί με αυτή την μετάλλαξη. Στην δε Βόρεια Ελλάδα το ποσοστό ξεπερνάει το 60%. Και η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί βαριά νόσηση. Το κύμα της Όμικρον έχει μπει σύμφωνα με τα δεδομένα σε μια τροχιά συρρίκνωσης, αλλά τίποτα δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Και όπως τονίζουν οι ειδικοί, η Όμικρον είναι σαφώς ηπιότερη αλλά με 20.000 κρούσματα κάθε μέρα είναι πιθανόν να έχουμε και θανάτους από την συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Αυτοί είναι οι δυο «γνωστοί» εχθροί που έχουν αλλάξει εδώ και πάνω από δυο χρόνια την ζωή μας.

Υπάρχει όμως και η «Όμικρον 2» που δεν έχει εντοπιστεί ακόμα στην χώρα μας σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη αλλά περιγράφοντάς την καταλαβαίνει κανείς πόσο μια καλή επιδημιολογική εικόνα μπορεί γρήγορα να ανατραπεί.

Εμφανίστηκε στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2021 και πρόκειται για τον δεύτερο κλάδο της Όμικρον. Ο συγκεκριμένος ονομάζεται και «κρυφός» καθώς έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιείται για την ανίχνευσή του.

Ο συγκεκριμένος κλάδος έχει επεκταθεί πολύ στη Νορβηγία και ίσως και σε άλλες χώρες. Οι ειδικοί ωστόσο δεν γνωρίζουν ακόμα πόσο μεταδοτικός είναι.

Αλλαγές και αναδίπλωση στις άδειες ειδικού σκοπού

Μετά τις αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε αλλαγές όσον αφορά στις άδειες ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα, των οποίων τα παιδιά νοσούν με κορονοϊό.

Αυτό που αποφασίστηκε είναι την 4η ημέρα άδειας, που καλύπτεται από τον ΕΦΚΑ να λαμβάνουν το 100% των αποδοχών τους, αντί για 50% που ίσχυε ως τώρα.

Το ημερομίσθιο των 3 πρώτων ημερών θα πληρώνεται από τον εργοδότη κατά το ήμισυ, ενώ η 5η ημέρα επίσης πληρώνεται κανονικά καθώς θα αφαιρείται από την κανονική τους άδεια.

Επίσης, στην περίπτωση νόσησης των ίδιων των εργαζομένων, δεν προβλέπεται πλέον υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τους εργαζόμενους που κάνουν χρήση της άδειας, λόγω νόσησης από κορονοϊό, καθώς πρόκειται για αναρρωτική άδεια.