Κατά 300 άτομα αύξησε το τελευταίο διάστημα τη δύναμή του το 4ο Τμήμα Προστασίας Προσώπων Ειδικών Κατηγοριών στην Κρατική Ασφάλεια, το τμήμα δηλαδή που είναι επιφορτισμένο με τη φύλαξη των VIPs.

Οι άνδρες του τμήματος έφτασαν τους 1.160, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», αριθμός που θεωρείται ρεκόρ.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι ένστολοι που με «βύσμα» βρίσκονταν στη φύλαξη VIPs και επί Πανούση τους ήρθε χαρτί μετάθεσης για μάχιμη υπηρεσία, χρησιμοποιούν συγκεκριμένο «κόλπο» για να επιστρέψουν στην προνομιακή για εκείνους θέση. Πρόκειται για ένστολους που είχαν την οργανική τους θέση στη Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων, πήραν μετάθεση σε μάχιμη υπηρεσία, στην οποία όμως δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους γιατί, ως δια μαγείας, πήραν αμέσως απόσπαση στο 4ο Τμήμα της Κρατικής Ασφάλειας.

Έτσι φαίνεται στα χαρτιά ότι έφυγαν αστυνομικοί και μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις από τη Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων- γεγονός που διαφημίζεται από το υπουργείο- χωρίς όμως κανείς να σημειώνει πως γέμισε με αποσπάσεις το 4ο Τμήμα. Αστυνομικοί αναφέρουν μάλιστα πως αυτό το «καμουφλάζ» ενδεχομένως να είναι και ο λόγος ύπαρξης του τμήματος, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να ενσωματωθεί στη Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων.

Είναι ενδεικτικό πως το VIP τμήμα έχει στη διάθεσή του 25 αστυνομικούς χωρίς συγκεκριμένη αρμοδιότητα ενώ το νευραλγικό 2ο Τμήμα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής έχει μόλις 23 αξιωματικούς.

Στελέχη του αρμόδιου υπουργείου που βρίσκονται κοντά στον Γιάννη Πανούση απαντούν ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι σε πλήρη γνώση του υπουργού, ο οποίος έχει δώσει εντολή στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να επανεξετάσει το πού πήγαν οι 1.000 άνδρες που στα χαρτιά φαίνεται να έφυγαν από τη Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων.