Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Διομήδης και τα ορεινά και ημιορεινά χωριά του Δήμου Λαμιέων ήδη ντύθηκαν στα λευκά. Όχι μόνο το έστρωσε σε χωριά όπως η Παύλιανη, το Καλαμάκι, η Καστανιά, ο Πύργος και το Περιστέρι Υπάτης το χιόνι έχει ξεπεράσει τους 20 πόντους.

Μέσα στις επόμενες ώρες τα χιόνια αναμένεται να φτάσουν και σε κοινότητες με πιο χαμηλό υψόμετρο. Μιλώντας στην ιστοσελίδα LamiaReport, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Ξεφλούδας, τα συνεργεία του Δήμου έχουν πιάσει ήδη δουλειά για να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτούς.

«Παρακαλούνται οι δημότες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ειδικά τις νυχτερινές ώρες γιατί τα καιρικά φαινόμενα θα επιδεινωθούν και θα υπάρχει και παγετός…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δοκιμάζεται η Φθιώτιδα

Πέραν του Δήμου Λαμιέων, δοκιμάζεται όλη η Φθιώτιδα από την «κακοκαιρία Διομήδης». Στα ορεινά του Δήμου Μακρακώμης, το χιόνι πέφτει πυκνό από τις 5 το πρωί σε όλα τα χωριά, φτάνοντας ακόμη και τους 40 πόντους.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας, Θανάση Καρακάντζα, που μίλησε στην ίδια πηγή, το σκηνικό του καιρού θέλει έντονη χιονόπτωση στα ορεινά. Αντίθετα στα πεδινά θα συνεχιστεί η έντονη βροχόπτωση που δημιούργησε πολλά προβλήματα στα πεδινά του Δήμου Δομοκού, ενώ συνεχίστηκε και στη Λοκρίδα, χωρίς προς το παρόν να σημειώνονται προβλήματα.

Κάποια προβλήματα στη Μάκρη του Δήμου Μακρακώμης που δημιουργήθηκαν το βράδυ, αντιμετωπίστηκαν άμεσα από το Δήμο, μηχάνημα του οποίου θα είναι όλη τη νύχτα στο σημείο.

Όπως υποστήριξε ο κ. Καρακάντζας η κατάσταση στο εθνικό δίκτυο είναι καλή, ενώ τα μηχανήματα επιχειρούν συνεχώς ώστε να μη χρειάζονται αλυσίδες και στα κομμάτια με μεγάλο υψόμετρο, όπως στην εθνική οδό Λαμίας – Καρπενησίου και Θερμοπυλών – Ιτέας.

Αυτό που προβληματίζει είναι η στάθμη του Σπερχειού ποταμού που κινείται στα όρια. Η τοπική βροχόπτωση δεν δημιουργεί προβλήματα καθώς το νερό διοχετεύεται εγκαίρως, όμως δεν γίνεται το ίδιο όταν πιέζεται από τα νερά που έρχονται από τις πηγές, οι οποίες προς το παρόν στο μεγαλύτερο μέρος τους δέχονται χιονόπτωση.

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώθηκε ότι, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

Νομός Βοιωτίας

  • Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 13,500η χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού) έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).
  • Στην Επαρχιακή οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 2η έως την 15η χ/θ (όρια με Φωκίδα).

Νομός Ευρυτανίας

  • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας – Καρπενησίου, από την 65η χ/θ έως 67η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, από την 1η χ/θ έως 15η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Φουρνά- Καρδίτσας, από 12η χ/θ θέση «Βράχος», μέχρι τα όρια με το Νομό Καρδίτσας, θέση «Ζαχαράκι».
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Κρικέλλου – Δομνίστας, από την 6η χ/θ έως 42η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου, από την 35η χ/θ θέση «Αραποκέφαλα» έως 45η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Φιδακίων – Σελλά, από την 3η χ/θ έως 25η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Στενώματος, από την 2η χ/θ έως 15η χ/θ.

Επιπλέον έχει διακοπεί η κίνηση όλων των οχημάτων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας:

  • Στην οδό Ιωάννου Τσεκούρα, περιοχή «ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΞΗΡΙΑΣ» Λαμίας (Ροδίτσα) Νομού Φθιώτιδας, στο ύψος της τοποθεσίας «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», λόγω υπερχείλισης του χειμάρρου στο χωμάτινο οδόστρωμα.
  • Στην 9η χ/θ της Επαρχιακής Οδού Λουτρών Αιδηψού – Λίμνης, περιοχή «Ήλια», λόγω κατολίσθησης – πτώσης βράχων στο οδόστρωμα.