Μέτρα τα οποία θα ισχύσουν από αύριο στις έξι το πρωί ανακοίνωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, τα νέα μέτρα θα είναι σε δυο φάσεις. Τα πρώτα θα έχουν ισχύ από αύριο έως τις 2 Ιανουαρίου, ενώ στις 27 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή των ειδικών η οποία θα κρίνει και θα εισηγηθεί νέο πακέτο μέτρων το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου. Όπως τόνισε επίσης, αν στο διάστημα έως τις 27 Δεκεμβρίου αλλάξουν τα δεδομένα δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν κάποια μέτρα νωρίτερα. Ειδικά για τους ελέγχους τονίστηκε μάλιστα ότι οι έλεγχοι που θα γίνουν το επόμενο 10ημερο θα παραπέμπουν σε όσους ελέγχους έχουν γίνει όλο το χρόνο.

Επίσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν κάποια μέτρα και πριν τις 3 Ιανουαρίου αν χρειαστεί.

«Σε 4 ημέρες θα γίνει η επικαιροποίηση των δεδομένων και θα εκτιμηθούν τα στοιχεία για το πως λειτουργήσαμε ως κοινωνία. Σε μια δυναμική διαδικασία θα ακούσουμε την εισήγηση των ειδικών και θα επικαιροποιήσουμε τα μέτρα – σ.σ. και νωρίτερα – αν χρειαστεί», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Τι θα ισχύει από αύριο

  • Υποχρεωτική μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Όπως τονίστηκε επειδή υπάρχει μεγάλη κινητικότητα λόγω των εορτών δικαιολογείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους. Ειδικά για τους κλειστούς χώρους τονίστηκε ότι θα ήταν καλό όταν κάποιος εισέρχεται ακόμα και στην εστίαση να φορά την μάσκα του μέχρι να καθίσει στο τραπέζι. Το ίδιο και σε άλλους κλειστούς χώρους διασκέδασης με συνωστισμό αλλά και στα γυμναστήρια.
  • Υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας Ν95 σε σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Mεταφοράς
  • Απαγορεύονται όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά. Δεν θα γίνει καμία δημόσια εκδήλωση από τους δήμους. Όσον αφορά στα θεματικά πάρκα αυτά θα λειτουργούν κανονικά με όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται
  • Οι ταξιδιώτες που μπαίνουν στην Ελλάδα εκτός από το PCR ή rapid test 72 ωρών που υποχρεούνται να προσκομίζουν, γίνεται ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ την 2η και 4η μέρα από την άφιξή τους
  • Ισχυρή σύσταση πριν αλλά και μετά από κάθε κοινωνική εκδήλωση τις μέρες των γιορτών, ειδικά στους νέους, να κάνουν τεστ.

Όπως τονίστηκε το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα σε νεότερες ηλικίες και γι’ αυτό και για να μην κινδυνεύσουν οι μεγαλύτεροι π.χ στα οικογενειακά τραπέζια καλούνται όλοι να κάνουν τεστ πριν και μετά.

Όλα αυτά τα μέτρα ισχύουν από αύριο στις έξι το πρωί έως τις έξι το πρωί της 3ης Ιανουαρίου.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, τα μέτρα που θα εισηγηθεί η επιτροπή στις 27 Δεκεμβρίου θα είναι περιοριστικά αλλά δεν θα παραπέμπουν είτε σε ειδικά είτε σε γενικά lockdown. Μάλιστα απέκλεισε την επαναφορά του sms. Θα αφορούν:

Την διασκέδαση π.χ το ωράριο λειτουργίας, τις αθλητικές εκδηλώσεις, την τηλεργασία και γενικότερα μέτρα που όπως σημείωσε θα πρέπει να τηρούνται με αυστηρό τρόπο και θα αφορούν δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.

Τι θα ισχύσει για τα σχολεία

Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο που αφορά στο πότε για παράδειγμα κλείνει ένα τμήμα.

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Τα μέτρα ισχύουν η μάσκα παραμένει και είναι υποχρεωτική και στην εκκλησία. Εκεί η σύσταση από την επιτροπή είναι να μείνει η κατάσταση ως έχει.

Παραμένουν τα πρόστιμα

Για τα πρόστιμα ειδικά όσον αφορά στην χρήση μάσκας, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν αλλάζει κάτι. «Τα διοικητικά πρόστιμα ισχύουν όπως και σήμερα για τους εσωτερικούς χώρους και πλέον θα ισχύουν και για τους εξωτερικούς».