Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός lockdown για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ιδιαίτερα αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται. Προκειμένου κάτι τέτοιο να αποφευχθεί, τόνισε ότι πρέπει να πειθαρχήσουμε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι η «κόκκινη» γραμμή για την επιβολή ενός lockdown είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας, αν για παράδειγμα δεν υπάρχουν ΜΕΘ για να νοσηλευτούν άνθρωποι.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε δύσκολα τα Χριστούγεννα που έρχονται και επισήμανε ότι όλα εξαρτώνται από την συμπεριφορά μας σαν οργανωμένη κοινωνία. Όπως είπε, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι έχουμε μια νόσο που μεταδίδεται με τα σταγονίδια και την αναπνοή συνεπώς πρέπει να προφυλαχθεί ο καθένας από εμάς και η κοινωνία συνολικά με την εφαρμογή των τριών όπλων που έχουμε: τον εμβολιασμό, τις μάσκες και τα μέτρα ατομικής προστασίας, τα τεστ που πρέπει να γίνονται για να εντοπίζονται τα κρούσματα και οι φορείς. 

Όπως έλεγε χθες ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στο Newsbeast, αυτό που αναμένουν τόσο οι ειδικοί όσο και η κυβέρνηση είναι το πως θα αποδώσουν αυτά τα μέτρα τις επόμενες δέκα ημέρες. Ανάλογα με τα δεδομένα σε εκείνη τη φάση, θα αποφασιστεί αν θα έρθουν νέοι περιορισμοί. Το τι τελικά θα ισχύσει την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων είναι κάτι ακόμα ρευστό, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δίνη ενός νέου κύματος του κορονοϊού.

Ο κ. Βατόπουλος πρόσθεσε πως όσο υπάρχει αριθμός ανόσων που είναι ευάλωτοι στον ιό και όσο έχουμε ανεμβολίαστους, τόσο τα κρούσματα αυξάνονται.

Ερωτηθείς για την κορύφωση του κύματος, εξήγησε, πως ένα κύμα κρατάει δύο – τρεις μήνες και πως αυτό που βιώνουμε τώρα έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα το οποίο εκτιμά πως μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει τελειώσει. Ωστόσο, σημείωσε πως πάντα ο ιός μας εκπλήσσει αλλάζοντας την συμπεριφορά του.

Τι είπε για τη θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων

Σχετικά με το πώς θα επιλέγεται ο ασθενής για την θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη πρωτόκολλα με βάση τα οποία θα γίνεται αυτή η χορήγηση. Ωστόσο, ο κ. Βατόπουλος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σύγκριση της συγκεκριμένης θεραπείας με το εμβόλιο και ότι αυτά τα φάρμακα δεν είναι για να προλάβουν την πανδημία αλλά για τους αρρώστους ενώ το μήνυμα είναι να μην έχουμε κρούσματα. «Η πρόληψη είναι το θέμα» είπε χαρακτηριστικά.