Άλλη μια ημερομηνία ορόσημο για την πανδημία είναι η σημερινή, καθώς τίθενται σε εφαρμογή τα νέα μέτρα τα οποία ανάλογα και με την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης θα φανεί αν θα χρειαστεί και πάλι να αναπροσαρμοστούν.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η κατάσταση μέρα με την ημέρα χειροτερεύει με το ένα ρεκόρ κρουσμάτων να διαδέχεται το άλλο και το μέλλον να διαφαίνεται δυσοίωνο καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι δεν θα αργήσουμε να βρεθούμε μπροστά σε πενταψήφιο αριθμό λοιμώξεων.

Όπως και να έχει από σήμερα Σάββατο οι ανεμβολίαστοι Έλληνες ξύπνησαν σε μια νέα καθημερινότητα η οποία δυσκολεύει ακόμα περισσότερο αφού οι ελευθερίες κινήσεων περιορίζονται στα απαραίτητα.

Η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί lockdown και πως υπάρχει σχέδιο για να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε πίεση στο ΕΣΥ.

Η ΚΥΑ με όλα τα μέτρα

Το βράδυ της Παρασκευής δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα νέα περιοριστικά μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους και τα οποία τίθενται σε ισχύ από σήμερα έως και τις 22 Νοεμβρίου.

Έτσι από τις 6 το πρωί η πρόσβαση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των mall και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των shops in a shop, σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών), φυσικής ευεξίας κ.λπ. σε ανοικτούς χώρους εστίασης, υπηρεσίες λούνα παρκ και χώρους διασκέδασης οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή
  • πιστοποιητικού νόσησης, ή
  • αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών θα μπορούν να μπαίνουν στα παραπάνω με self test.

Οι αγορές όσων δεν διαθέτουν test θα γίνονται με την λογική click away, δηλαδή τηλεφωνικά ή διαδικτυακά οι παραγγελίες και θα το παίρνουν από το μαγαζί χωρίς τα ραντεβού που ίσχυαν στο παρελθόν.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Πού δεν θα χρειάζεται τεστ

Δεν θα χρειάζεται τεστ για τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τις εκκλησίες.

Πού επιβάλλεται η χρήση μάσκας

Στην ΚΥΑ επαναλαμβάνεται η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε όλους ανεξαιρέτως τους εσωτερικούς χώρους, με εξαιρέσεις άτομα που έχουν κάποιον ιατρικό λόγο και παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών.

Επιβάλλεται η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν παρατηρείται συνωστισμός.

Τι θα ισχύει σε δικαστήρια και νοσοκομεία

Για τις δικαστικές αίθουσες ορίζεται πως επιτρέπεται ανώτατος αριθμός 15 ατόμων στην αίθουσα, εκτός και αν αποφασίσει διαφορετικά η έδρα.

Αίθουσα δικαστηρίου

Στα νοσοκομεία επιτρέπεται ένας συνοδός ή επισκέπτης ανά ασθενή, με τους μη εμβολιασμένους ωστόσο να υποχρεούνται σε μοριακό ή rapid test 48 ώρες πριν από την επίσκεψη στην ιατρική δομή. Εξαίρεση αποτελούν οι συνοδοί ασθενών στα Επείγοντα.

Θεάματα με μάσκα και 50% πληρότητα

Σε ό, τι αφορά τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις και άλλα ζωντανά θεάματα προβλέπεται πως όπου οι χώροι είναι μικτοί, πέραν της υποχρέωσης πιστοποιητικού (εμβολιασμό ή τεστ) η λειτουργία τους θα γίνεται μόνο με καθήμενους και πληρότητα 50% ή ως 10.000 άτομα.

Αντίθετα, σε χώρους όπου επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι, η πληρότητα μπορεί να είναι στο 100%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους θεατές. Και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο.

Υποχρεωτική είναι η επίδειξη αρνητικού τεστ σε κινηματογράφους, όπου η πληρότητα σε περίπτωση μικτών χώρων, περιορίζεται στο 50%, την ώρα που για αμιγείς χώρους (μόνο για εμβολιασμένους) δύναται να αυξηθεί στο 100%.

Όλα τα κέντρα διασκέδασης σε κλειστούς χώρους λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και την υποχρέωση τήρησης αποστάσεων και χρήσης μάσκας και πληρότητα 100%.

Αντίστοιχα είναι τα μέτρα που προβλέπονται για εστιατόρια και μπαρ σε εσωτερικούς χώρους απευθύνονται αποκλειστικά σε εμβολιασμένους με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά την είσοδο.

Ο ορισμός του ανοικτού χώρου

Στους ανοιχτούς χώρους, που αντιμετωπίζονται ως μικτοί, είναι υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού τεστ (μοριακού ή rapid), ανώτατος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι οι 10 πελάτες και τήρηση όλων των μέτρων αποστασιοποίησης.

Ανοικτός χώρος ορίζεται αυτός που βρίσκεται εκτός οριογραμμής του κτιρίου που στεγάζεται το κατάστημα και είναι ανοιχτός από τουλάχιστον δύο πλευρές. Δεν θεωρούνται κλειστές οι πλευρές του χώρου που φέρουν προστατευτικά από τον άνεμο ύψους μέχρι και ενός μέτρου και τριάντα εκατοστών από το δάπεδο του χώρου.

Πλευρά του ανοικτού υπαίθριου χώρου δεν θεωρείται η οροφή του, εφόσον υπάρχει. Οι κανόνες των ανοικτών υπαίθριων χώρων εφαρμόζονται και για τους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές.

Δύο τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε όποια θέση βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας, θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους με την υποχρέωση διενέργειας δύο τεστ (rapid ή μοριακό) εβδομαδιαίως.

Έλεγχοι παντού

Αυτό που λένε σε κάθε τόνο όσοι παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας είναι ότι αν όλα τα παραπάνω μέτρα δεν είναι συνεχώς στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών, τότε θα χρειαστεί σίγουρα νέα παρέμβαση με πιο σκληρά μέτρα.

Οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι και πληροφορίες αναφέρουν ότι μερίδα τους είναι ήδη υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων πριν να είναι αργά και αν χρειαστεί να βγουν από το συρτάρι μέτρα του πρόσφατου παρελθόντος.