Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν έξω από το δικαστήριο, όπου διεξάγεται σήμερα η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, οργανώσεις που ζητούν την τιμωρία των υπευθύνων για το θάνατο του ακτιβιστή τον Σεπτέμβριο του 2018.

Περίπου 150 άτομα υποστηρικτές του Ζακ Κωστόπουλου, έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια και απαιτούν δικαιοσύνη.

Ισχυρή είναι η αστυνομική παρουσία επί της οδού Δέγλερη.

Ζακ Κωστόπουλος: Δείτε εικόνες από το σημείο

Θανάσης Καμπαγιάνης: Ο Ζακ πατήθηκε λες και ήταν κατσαρίδα

«Ήρθαμε σήμερα για να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας και τη συμπαράστασή μας στην οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου/Zackie O. Είναι μία δίκη που αφορά τη ζωή ενός ανθρώπου, ο οποίος ήταν πεσμένος κάτω, ευάλωτος, απολύτως αδύναμος και παρ’ όλα αυτά πατήθηκε λες και ήταν κατσαρίδα. Στο πρόσωπό του στοχοποιήθηκε η ιδιότητά του ως διαφορετικού. Γι’ αυτό η απαίτηση για δικαιοσύνη σε αυτή τη δίκη είναι απαίτηση κάθε δημοκρατικού πολίτη και της ίδιας της κοινωνίας» δήλωσε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος και υποψήφιος για το ΔΣΑ.

Ζακ Κωστόπουλος: Στο δικαστήριο η οικογένειά του

Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου έφτασε λίγα λεπτά μετά τις 8:30 το πρωί της Τετάρτης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όπου σήμερα ξεκινά η δίκη για τον θάνατο του γιου τους τον Σεπτέμβριο του 2018, έξω από κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια. Οι γονείς του Ζακ Κωστόπουλου ζητούν τρία χρόνια μετά δικαιοσύνη για το παιδί τους και μιλούν για δολοφονία σε «δημόσια θέα» και «βίαιη θανάτωσή του» ζητώντας οι κατηγορούμενοι να δικαστούν για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Στο εδώλιο για το λιντσάρισμα και το θάνατο του Zak/Zackie βρίσκονται έξι κατηγορούμενοι, ένας καταστηματάρχης, ένας μεσίτης και τέσσερις αστυνομικοί, κατηγορούμενοι για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα οι έξι κατηγορούμενοι, «με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του, ήτοι επικίνδυνες σωματικές βλάβες, το δε επελθόν αποτέλεσμα του θανάτου του οφείλεται σε συγκλίνουσα αμέλειά τους (παραυτουργία)», αλλά και πως στόχος των κατηγορουμένων «ήταν η παραμονή του Κωστόπουλου εντός του καταστήματος και η μη διαφυγή του, προκειμένου να επιτευχθεί η σύλληψή του».

Βίντεο – Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος