Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προειδοποίησε σήμερα με έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία που ονομάζεται «Μπάλλος», η οποία θα φέρει έντονα φαινόμενα στη χώρα μας κυρίως από το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΜΥ επί του εκτάκτου δελτίου της 12ης Οκτωβρίου 2021, ενώ η κακοκαιρία «Αθηνά» σήμερα περνά ανατολικότερα και ο καιρός βελτιώνεται πρόσκαιρα μέχρι και την Τετάρτη, μία νέα διαταραχή από την βόρεια Ευρώπη θα προκαλέσει μεταφορά ψυχρών και ασταθών αερίων μαζών πάνω από τα θερμά νερά της Μεσογείου.

Το αποτέλεσμα θα είναι από την περιοχή της Σύρτης-Νοτίου Ιονίου να δημιουργηθούν χαμηλά τα οποία θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού, όπως περιγράφεται στο έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ. Με βάση τη σχετική ανακοίνωση της ΕΜΥ για την ονοματοδοσία των κακοκαιριών αυτή η νέα κακοκαιρία ονομάζεται «Ballos» και βρίσκεται δεύτερη στην λίστα που έχουν δημοσιεύσει από κοινού η ΕΜΥ με την Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου και του Ισραήλ.

Η νέα κακοκαιρία Μπάλλος σε χάρτη

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία Μπάλλος

Το νέο καιρικό σύστημα με το όνομα ΜΠΑΛΛΟΣ (BALLOS) θα προκαλέσει νέα κακοκαιρία στη χώρα κυρίως από το μεσημέρι της Πέμπτης και από τα δυτικά – νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.

Στους χάρτες παρουσιάζονται τα ύψη βροχόπτωσης 24ωρου στον πρώτο χάρτη και στον δεύτερο υπάρχει η χρωματική απεικόνιση του δείκτη Extreme Forecast Index όπου αποτυπώνεται πολύ καθαρά η δυναμική του συστήματος κακοκαιρίας

Στο Tweet που ακολουθεί μπορείτε να παρατηρήσετε την κίνηση των συστημάτων με τα ποσά του υετού ανά 6ωρο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα επηρεαστεί σημαντικά τόσο η Αττική όσο και η περιοχή της Εύβοιας κυρίως από αργά το απόγευμα της Πέμπτης έως και το πρωί της Παρασκευής.

Κακοκαιρία Μπάλλος: Χάρτης με την εξέλιξή της

Την Παρασκευή (15-10-2021) η κακοκαιρία θα επηρεάσει αρχικά σε όλη τη χώρα, ενώ τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν. Το Σάββατο (16-10-2021) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τα ύψη υετού και πάλι θα είναι υψηλά σε όλη σχεδόν τη χώρα. Στους χάρτες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τον 24ωρο υετό για την Παρασκευή με τον αντίστοιχο δείκτη επικινδυνότητας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.