Νέο ισχυρό σύστημα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει τη χώρα την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή με τις περιοχές που δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από την κακοκαιρία «Αθηνά» να αναμένουν νέο χτύπημα από επιβαρυμένη αυτή τη φορά θέση.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

«Οι βροχές συνεχίζονται πανελλαδικά και σήμερα αλλά και αύριο Τετάρτη (13/10/2021) . Δεν θα είναι έντονες, παρόλα αυτά θα είναι επιβαρυντικές για τις περιοχές που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κακοκαιρία Αθηνά» λέει στο Newsbeast ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών και προσθέτει: «Σήμερα, έχει ήδη βρέξει σε Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία αλλά και στη Θράκη. Είμαστε άλλωστε στην έβδομη συναπτή ημέρα κακοκαιρίας. Τα ρέματα είναι γεμάτα σε όσες περιοχές έχουν τέτοια και το έδαφος, ειδικά στην Εύβοια, εξαιρετικά κορεσμένο».

Εικόνες καταστροφής από τη κακοκαιρία στη Βόρεια Εύβοια
εικόνα καταστροφής από τις βροχοπτώσεις στην παραλία Κοτσικιά στην Εύβοια

Σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο το νέο σύστημα κακοκαιρίας που θα έρθει την Πέμπτη (14/10/2021) και την Παρασκευή (15/10/2021) θα είναι ισχυρό. Πιο δύσκολη μέρα από τις δύο θα είναι η Πέμπτη και η Παρασκευή τις πρωινές ώρες.

Τι όνομα θα πάρει πιθανόν η νέα κακοκαιρία και που θα χτυπήσει πιο έντονα

Στην ερώτηση του αν αυτό το νέο σύστημα θα πάρει όνομα, ο διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο λέει πως: «Κατά την γνώμη μου το νέο αυτό σύστημα θα πρέπει να πάρει όνομα, μιας και πρόκειται για άλλη μια φορά για κακοκαιρία εν δυνάμει επικίνδυνη. Το σύστημα αυτό που θα ξεκινήσει να επηρεάζει ολόκληρη τη χώρα από την Τετάρτη το βράδυ και θα λήξει όσον αφορά τη μεγάλη του ένταση την Παρασκευή το βράδυ, θα δώσει μεγάλα ύψη βροχοπτώσεων».

Όσο για το όνομα που θα πάρει αυτό το νέο κύμα αν τελικά αποφασιστεί αυτό, κατά τον κο Λαγουβάρδο σύμφωνα με το υπάρχον σύστημα ονοματοδοσίας των καιρικών φαινομένων, αυτό θα είναι «Μπάλλος». Σημειώνεται ότι υπεύθυνος φορέας πια για την ονοματοδοσία δεν είναι το «Αστεροσκοπείο» το οποίο ξεκίνησε τη λογική της ονοματοδοσίας των φαινομένων στην Ελλάδα, αλλά η ΕΜΥ, σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, οι οποίες συγκρότησαν την «Ομάδα Ανατολικής Μεσογείου».

«Οι βροχοπτώσεις σε αυτό το σύστημα αναμένεται να είναι έντονες, τόσο σε Αττική αλλά και σε Εύβοια και Πελοπόννησο και ειδικά στο δυτικό κομμάτι της» λέει στο Newsbeast ο κος Λαγoυβάρδος και συμπληρώνει: «Οι πρόσφατα πυρόπληκτες περιοχές θα κινδυνέψουν ξανά. Στον ηπειρωτικό κορμό τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Σε αυτό το νέο σύστημα μάλιστα, θα επηρεαστούν και νοτιότερες περιοχές που δεν χτύπησε η κακοκαιρία ‘Αθηνά’ όπως η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα».

Πότε θα βρέξει στην Αθήνα και τι συμβαίνει με τις προγνώσεις στην Εύβοια

Σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο τις επόμενες ώρες σήμερα Τρίτη αναμένεται να βρέξει και στην Αθήνα αλλά και από το απόγευμα και μετά και στα Δωδεκάνησα. Την Τετάρτη θα έχει λίγα φαινόμενα, επικεντρωμένα στα δυτικά.

Βροχή

Όσο για το «καυτό» θέμα των ημερών, του αν δηλαδή οι έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα στην Εύβοια ήταν αναμενόμενες ή όχι, σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο η Εύβοια έχει έλλειψη μετεωρολογικών σταθμών που να μπορούν να δίνουν ικανοποιητικές παρατηρήσεις σε αυτή την τόσο χτυπημένη περιοχή και ειδικά στο βορειοανατολικό κομμάτι της.

Κατά τον ίδιο, από το καλοκαίρι και τις φωτιές που έπληξαν τη Βόρεια Εύβοια και έπειτα, έγινε ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθεί η περιοχή με σταθμούς για να μπορεί να χαράσσεται και μια ικανοποιητική στρατηγική αντιμετώπισης των έκτακτων φαινομένων. «Στην Εύβοια τα φαινόμενα των περασμένων ημερών είχαν έντονη τοπικότητα. Δυστυχώς, στην ευρύτερη περιοχή εκεί λειτουργούν μόνο τρεις μετεωρολογικοί σταθμοί».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.