Μετά την αγορά της μοίρας των 24 υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών Rafale και τη συμφωνία για την απόκτηση τριών γαλλικών φρεγατών [email protected] με δικαίωμα αγοράς συν μιας ακόμη, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα με μια ακόμη πολύ σημαντική προμήθεια στρατιωτικού υλικού. Σύμφωνα με πληροφορίες το Πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμο να αποκτήσει παράλληλα τρεις κορβέτες Gowind νέας γενιάς οι οποίες επίσης θα είναι γαλλικής προέλευσης.

Μάλιστα όπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες στο Newsbeast, η αγορά αναμένεται να οριστικοποιηθεί περί τα τέλη του τρέχοντος έτους. Η ελληνική έκδοση των συγκεκριμένων πλοίων θα είναι η Gowind 500 που θα διαθέτει αντιαεροπορικούς πυραύλους Mica καθώς επίσης και πυραύλους επιφανείας Exocet. Μάλιστα και σε αυτή την περίπτωση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σημειώνουν ότι θα υπάρξει δυνατότητα αγοράς 3+1.

Δηλαδή, θα πάρουμε τρεις κορβέτες και θα έχουμε το δικαίωμα απόκτησης συν μιας ακόμη εάν το επιθυμούμε.

Κατά πολλούς θεωρείται βέβαιο πως θα παραγγείλουμε συνολικά τέσσερις, με το κόστος για την κάθε μια να φθάνει γύρω στα 350 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των όπλων που θα φέρει. Ως ένα ενδεικτικό μέτρο σύγκρισης, να θυμίσουμε ότι οι φρεγάτες [email protected] θα στοιχίσουν γύρω στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ η μια αλλά μιλάμε για μεγαλύτερα πλοία και άλλα μεγέθη.

Κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι πως η χώρα μας θα αγοράσει και το δικαίωμα κατασκευής των κορβετών, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να κατασκευάζει νέα αντίστοιχα πλοία και στα δικά της ναυπηγεία.

Οι Gowind έχουν μήκος από 85-111 μέτρα, εκτόπισμα από 1.000 έως 3.100 τόνους και είναι ταχύτατα πλοία, καθώς αναπτύσσουν ταχύτητες 28 κόμβων. Συνήθως φέρουν πλήρωμα από 65 – 80 άτομα και μπορούν να φέρουν στο πρυμναίο κατάστρωμα, ελικόπτερο βάρους έως 10 τόνων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.