Τις στιγμές του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τη Δευτέρα στην Κρήτη, περιγράφει ο δάσκαλος του δημοτικού σχολείου Θραψανού, του χωριού που βρίσκεται κοντά στο Αρκαλοχώρι.

Εκείνες οι στιγμές ήταν τρομακτικές, σύμφωνα με τον δάσκαλο, Βασίλη Δαμιανάκη, που, όπως λέει χαρακτηριστικά, «ακόμα δεν έχει ξεπεράσει το σοκ».

Όπως είπε ο κ. Δαμιανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ετοιμαζόταν να δείξει στα παιδιά μια άσκηση γραμματικής στον πίνακα όταν έγινε ο σεισμός, σημειώνοντας ότι «αμέσως τα παιδιά μπήκαν κάτω από τα θρανία. Τα παιδιά ούρλιαζαν, εγώ τους φώναζα «ψυχραιμία».

Τα ρωτούσα αν χτύπησε κανένα παιδί, έπαιρνα απάντηση και ήλπιζα να μην έχει χτυπήσει κάποιο. Παρότι ήταν ανοικτά και τα τρία παράθυρα, σηκώθηκε σκόνη και υπήρχε και πρόβλημα αναπνευστικό για κάποια παιδιά, γιατί ο σεισμός είχε και μεγάλη διάρκεια».

«Δεν περιγράφονται τα δευτερόλεπτα του σεισμού. Έχουν περάσει τρεις μέρες και ακόμα δεν έχω ξεπεράσει το σοκ» λέει ο δάσκαλος, τονίζοντας ωστόσο ότι τα παιδιά από την πρώτη ημέρα που μπήκαν στα σχολεία, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενημερώθηκαν για το σχέδιο εγκατάλειψης του κτηρίου σε περίπτωση σεισμού, το οποίο υπήρχε και τοιχοκολλημένο στον τοίχο της τάξης.

Το σχολείο, όπως φαίνεται και στο βίντεο, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, κομμάτια από σοβάδες έχουν πέσει πάνω στα θρανία και στα ανοιχτά βιβλία που άφησαν τα παιδιά φεύγοντας άρον άρον από την αίθουσα. Σιγά σιγά θα πρέπει να πάρουν πίσω αυτά τα βιβλία, για να συνεχίσουν μέσω τηλεκπαίδευσης τα μαθήματα, καθώς το σχολείο τους έχει κριθεί ακατάλληλο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.