Παρότι η περιοχή της Κρήτης που χτύπησε σήμερα ο σεισμός των 6 ρίχτερ, «χόρευε» στο ρυθμό του εγκέλαδου εδώ και τέσσερις μήνες, οι κάτοικοι, δεν περίμεναν όπως λένε στο Newsbeast ένα τόσο τρομερό, όπως το περιγράφουν, χτύπημα. Ακόμα και o πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας δήλωσε αιφνιδιασμένος από το μέγεθος του σεισμού. Όσο για τον άνθρωπο που έχασε τη ζωή του όταν κατέρρευσε ο τρούλος στο εκκλησάκι στο οποίο εργαζόταν, η ιστορία του κρύβει μια τραγική ειρωνεία.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Μιλώντας στο Newsbeast ο δήμαρχος της περιοχής Βιάννου, Μηνάς Σταυρακάκης δίνει την εικόνα που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή έξι ώρες μετά το ισχυρό χτύπημα του εγκέλαδου: «Οι σεισμοί συνεχίζονται αδιάκοπα. Ήταν πολύ δυνατό το χτύπημα, καμία σχέση με ο, τι είχαμε συνηθίσει ως τώρα. Έβλεπες την σκόνη να σηκώνεται από το έδαφος κατά τη διάρκεια του σεισμού. Ρωγμές έχουν σχεδόν όλα τα σπίτια και καινούργια και παλιά στην περιοχή μας. Από τα παλιά όμως, τα πετρόστιχτα λίγα έχουν αντέξει. Εκεί, οι ζημιές είναι εκτεταμένες. Στο Αρκαλοχώρι βέβαια οι ζημιές είναι πολλαπλάσιες από τα γύρω χώρια».

Ο νεκρός του σεισμού στην Κρήτη

Όσον αφορά την κατάρρευση της μικρής εκκλησίας στο χωριό Αρκαλοχώρι, η οποία καταπλάκωσε έναν 62χρονο που εργαζόταν εντός του ναού την ώρα που χτύπησε ο εγκέλαδος, ο κος Σταυρακάκης, φίλος του ανθρώπου που έχασε την ζωή του, μιας και καταγόταν από το χωριό Μάρθα της Βιαννού, μας λέει τα εξής: «η εκκλησία ήταν πολύ παλιά. Από τους προηγούμενους σεισμούς όλο το περασμένο τετράμηνο, είχε δεχτεί μεγάλα πλήγματα. Είναι τραγική ειρωνεία που ο φίλος μου έχασε τη ζωή του και καταπλακώθηκε από τον τρούλο της, στην προσπάθεια να αντέξει η εκκλησία τους απανωτούς σεισμούς».

το εκκλησάκι που κατέρρευσε στο χωριό Αρκαλοχώρι |φωτογραφία: Γιώργος Γκιουλμιχάλης
Το εκκλησάκι που κατέρρευεσε στο Αρλακλοχώρι όπως το απαθανάτισε ο κάτοικος του χωριού Γιώργος Γκιουλμιχάλης

Μάλιστα, σύμφωνα με τον δήμαρχο ο άνθρωπος που τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στη εκκλησία δεν είναι ο γιος του θύματος αλλά ένα βοηθός του άντρα που σκοτώθηκε, ένας μάστορας.

«Οι μετασεισμοί δεν λένε να σταματήσουν» μας λέει και ο Γιώργος Γκιουλμιχάλης κάτοικος Αρκαλοχωρίου και ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα. Όπως συνεχίζει να μας περιγράφει: «Εγώ ήμουν μέσα σε κτίριο και δούλευα την ώρα του σεισμού. Στο διπλανό κτίριο από αυτό που εργαζόμουν έπεσαν τα μπαλκόνια. Τώρα είμαστε όλο το χωριό έξω στο πόδι, κανείς δεν μπαίνει ή δεν θέλει να μπει στο σπίτι. Στήνονται ήδη σκηνές στο εκθεσιακό κέντρο του Αρκαλοχωρίου.

Ζημιές σε σπίτια και 15 χιλιόμετρα μακριά

Ο Μανώλης Απλατανάκης μένει στο χωριό Γαρίπα, 15 χιλιόμετρα μακριά από το Αρκαλοχώρι. Όπως μας λέει ο ίδιος: «Οι ζημιές και στο δικό μας χωριό είναι πολλές, ειδικά στα παλιά σπίτια. Σκεφτείτε πάντως ότι την ώρα του σεισμού ήμουν έξω στο δρόμο και δεν μπορούσα καν να σταθώ όρθιος, έπεσα κάτω. Είχε ένα τρομερό βουητό, ένα φοβερό θόρυβο. Εδώ και τέσσερις μήνες όλα τα γύρω χωριά ‘χορεύουν’ συνέχεια.

ζημιές σε παλιά σπίτια στο χωριό Γαρίπα, φωτογραφίες: Μανώλης Απλατανάκης

«Τους είχαμε σχεδόν συνηθίσει δηλαδή τους σεισμούς, αλλά είχαμε επαναπαυτεί, δεν περιμέναμε κάτι τόσο μεγάλο και αυτό γιατί ακούμγαμε από τους ειδικούς, τους σεισμολόγους, ότι πάνω από 4 – 4, 5 ρίχτερ δεν θα έδινε η περιοχή».