Στην ιστορία θα μείνει η ερμηνεία της Εντίθ Πιαφ του τραγουδιού «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη, που σήμερα άφησε την τελευταία του πνοή. Το τραγούδι ανήκει στον κύκλο «Λιποτάκτες» που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης το 1952.

Τον Ιανουάριο του 1962, ο Κώστας Χατζής ηχογραφεί το «Θα γίνεις δικιά μου» μαζί με ένα άλλο τραγούδι του Μίκη, τα «Δακρυσμένα μάτια». Δυο μήνες αργότερα, η «Όμορφη πόλη» ξεκινάει τις ευρωπαϊκές της διαδρομές, αποκτά γαλλικούς στίχους και γαλλικό τίτλο.

Το τραγούδι «Εραστών του Τερουέλ», όπως τιτλοφορείται η γαλλική διασκευή του, ερμηνεύεται από την Πιάφ στην ομότιτλη ταινία, σε σκηνοθεσία Jacques Plante και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Μίκης για Εντίθ Πιάφ: «Όταν άρχισε να τραγουδάει, ήταν φοβερή»

Για τη συνάντησή του με τη σπουδαία Εντίθ Πιαφ είχε μιλήσει σε παλαιότερη συνάντησή του στη Lifo ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Το δυστύχημα ήταν που τη γνώρισα στα τελευταία της. Τα αγάπησε πολύ αυτά τα δύο τραγούδια μου που είπε, την “Όμορφη Πόλη” στα γαλλικά και το “Quatorze Juillet”. Ήταν ένα φιλμ που γυριζόταν τότε, το “Les amants de Teruel”, κι εγώ έγραφα τη μουσική. Για την προώθηση αυτού του φιλμ μάλλον με πίεζε ο εκδότης να γίνουν στα γαλλικά τα τραγούδια για να τα πει αυτή. Με πήγε στο σπίτι της. Όταν τον ρώτησε στο τηλέφωνο “πώς λέγεται αυτός ο συνθέτης;” και της είπε “Τεοντορακίς”, απάντησε: “Ω, δεν θέλω άλλον έναν θεό στον κήπο μου!”» είχε αποκαλύψει.

«Τη γνώρισα παραμορφωμένη, δυστυχώς… Δεν ήταν μόνο η κοντούλα εύθραυστη Πιάφ, αλλά μια γυναίκα με άσχημα δόντια και παραμορφωμένα δάχτυλα απ’ την αρθρίτιδα. Κάθισα στο πιάνο εγώ κι όταν άρχισε να τραγουδάει, ε; Καλά, ήταν φοβερή! Φοβερή! Αξέχαστη στιγμή» είχε πει ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης.