Τις εικόνες βιβλικής καταστροφής από τη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε και συνεχίζει να καίει τη Βόρεια Εύβοια περιγράφει εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού ο οποίος μαζί με την ομάδα του έφτασε στο νησί την Κυριακή (8/8).

Της Σταυρούλας Πεταλιού

Ο αρχηγός του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του τμήματος Πάτρας Δημήτρης Χαλιώτης, μαζί με άλλα επτά άτομα έσπευσαν στη Βόρεια Εύβοια για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης αλλά και να σταθούν στο πλευρό των πολιτών που έχασαν από την πύρινη λαίλαπα τους κόπους μιας ζωής.

«Η κατάσταση είναι θλιβερή»

«Η κατάσταση που αντικρίσαμε μόλις φτάσαμε ήταν εξαιρετικά θλιβερή. Το νησί είναι καμένο, η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια όπως επίσης και η καταστροφή στις περιουσίες των ανθρώπων» αναφέρει στο Newsbeast.

«Ήρθαμε το βράδυ της Κυριακής και αμέσως σπεύσαμε στο Αρτεμίσιο για να συνδράμουμε στην κατάσβεση της φωτιάς. Κινδύνευσαν σπίτια, άνθρωποι, κατοικίδια. Ευτυχώς εκεί καταφέραμε να περιορίσουμε την πύρινη λαίλαπα. Το απόγευμα της Δευτέρας πήγαμε στην Αγία Άννα για να μοιράσουμε τρόφιμα και νερά στους κατοίκους και στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τα γύρω χωριά» επισημαίνει.

«Όπου πηγαίνουμε βρίσκουμε μόνο καμένα. Πρόκειται για εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής όπως το 2007» προσθέτει.

O Δημήτρης Χαλιώτης

«Υπάρχουν μικρά μέτωπα που αναζωπυρώνονται συνεχώς»

«Η ατμόσφαιρα ειδικά τα ξημερώματα είναι αποπνικτική καθώς υπάρχουν μικρά μέτωπα που αναζωπυρώνονται συνεχώς κάνοντας πιο δύσκολο το έργο της κατάσβεσης» σημειώνει ο Δημήτρης Χαλιώτης.

Οι κάτοικοι, σύμφωνα με τον αρχηγό του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του τμήματος Πάτρας είναι σε απελπισία. «Υπάρχουν αυτοί που δίνουν μάχη, που παλεύουν να σώσουν τα σπίτια τους, την περιούσια τους, υπάρχουν και άλλοι που τρέχουν να γλιτώσουν από τη λαίλαπα. Είναι πολλά τα εκκενωμένα χωριά» εξηγεί.

«Θα μείνουμε όσοι χρειαστεί, παλεύουμε να βοηθήσουμε όπως μπορούμε» επισημαίνει.

«Πολλοί άνθρωποι δεν ήθελαν να φύγουν»

«Συναντήσαμε ζώα που κινδύνευσαν να καούν, πολλά τα οποία έτρεχαν αλαφιασμένα επειδή έχασαν το φυσικό τους περιβάλλον, είδαμε επίσης πολλά κατεστραμμένα μελίσσια» αναφέρει ο εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού.

«Υπήρχαν κάτοικοι που δεν ήθελαν να φύγουν παρόλο που τα μέτωπα της φωτιάς τους πλησίαζαν. Ειδικά άτομα μεγάλης ηλικίας δυσκολεύονται να αποχωριστούν στα σπίτια τους και τις περιουσίες που έφτιαξαν με τόσο κόπο» συμπληρώνει ο Δημήτρης Χαλιώτης.

Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο Newsbeast o Δημήτρης Χαλιώτης