Πραγματοποιήθηκε στο Αστεροσκοπείο Χελμού η σύζευξη μεταξύ του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» και του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου AlphaSat, στο πλαίσιο του εμβληματικού προγράμματος Scylight (SeCure and Laser communication Technology) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Αστεροσκοπείο Χελμού, παρουσία του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Α. Στάβερη-Πολυκαλά, του προέδρου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), καθηγητή Μανώλη Πλειώνη, του διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας (ΙΑΑΔΕΤ) του ΕΑΑ και επιστημονικώς υπευθύνου για το ScyLight δρος Σπύρου Βασιλάκου, του δημάρχου Καλαβρύτων, Α. Παπαδόπουλου και του Harald Haushshield, υπεύθυνου της ESA για το Scylight.

Είχε προηγηθεί εντατική προετοιμασία του κλιμακίου επιστημόνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και της ομάδας Παρατηρησιακής Αστρονομίας του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του ΕΑΑ, με στόχο την τοποθέτηση ειδικού εξοπλισμού στο τηλεσκόπιο, έτσι ώστε το Αστεροσκοπείο Χελμού να μετατραπεί στον πρώτο ευρωπαϊκό επίγειο σταθμό του προγράμματος Scylight, το οποίο αναμένεται να φέρει επανάσταση στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. 

Η καινοτομία της νέας τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών, συγκριτικά με την υπάρχουσα τεχνολογία όπου η μεταφορά της πληροφορίας γίνεται μέσω ραδιοσυχνοτήτων, είναι η χρήση της οπτικής ακτινοβολίας λέιζερ, με την οποία μηδενίζονται οι απώλειες ακρίβειας και ασφάλειας. Επιπλέον, η εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα αυξήσει σημαντικά την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων.

Η ένταξη του Αστεροσκοπείου Χελμού και μάλιστα ως πρώτου, πανευρωπαϊκά, επίγειου σταθμού στο εν λόγω δίκτυο αποτελεί εθνική επιτυχία και σημαντικό αναπτυξιακό άλμα, σύμφωνα με το ΕΑΑ, καθώς το τελευταίο αναδεικνύεται σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς στον τομέα των νέων τεχνολογιών στις τηλεπικοινωνίες.

Scylight project

Έπειτα από εντατικές εργασίες μιας εβδομάδας στο Αστεροσκοπείο Χελμού εγκαταστάθηκε με επιτυχία όλος ο εξοπλισμός του Scylight από την ομάδα της ESA και του ΙΑΑΔΕΤ.Σήμερα ο Αρίσταρχος "είδε" για πρώτη φορά τον δορυφόρο Alphasat. Ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, έπειτα απόπρογραμματισμένο "ραντεβού", εξέπεμψε το φως από το laser του προς το Αστεροσκοπείο Χελμού το οποίο συνέλεξετο τηλεσκόπιο Αρίσταρχος. Στην οθόνη του υπολογιστή φαίνεται η στιγμιαία καταγραφή του στίγματος του Alphasat σαν μια κουκκίδα αρκετά κοντά στο κέντρο της κάμερας καταγραφής.Μετά το πέρας των επιτυχημένων παρατηρήσεων του Alphasat η ομάδα γιόρτασε αυτή τη μεγάλη επιτυχία.

Posted by Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών,Τηλεπισκόπησης on Saturday, July 31, 2021
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.