Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κύμα καύσωνα που πλήττει το σύνολο της χώρας μας αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της Βαλκανικής χερσονήσου, τη Νότια Ιταλία και τη Μικρά Ασία.

Ο υδράργυρος πλησίασε τους 43°C την Τετάρτη 28/7 στην Πελοπόννησο και ξεπέρασε τους 40°C σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Στη Δυτική Ελλάδα οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν πολύ υψηλές τιμές του δείκτη θερμότητας, ο οποίος σύμφωνα με την μετεωρολογική εγκυκλοπαίδεια «Meteopedia» αποτελεί ένα μέτρο του κατά πόσο η θερμοκρασία του αέρα σε συνδυασμό με τα ποσοστά σχετικής υγρασίας επηρεάζουν στην αίσθηση άνεσης ή δυσφορίας του πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα, ο μετεωρολογικός σταθμός του ΕΑΑ/meteo.gr στην Αμφιλοχία κατέγραψε την Τετάρτη 28 Ιουλίου τιμή του δείκτη θερμότητας 50,6°C. Τιμές του δείκτη άνω των 46°C υποδεικνύουν μεγάλη επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού και συνιστάται η αποφυγή κάθε εξωτερικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πρέπει να τονιστεί ότι οι καιρικές συνθήκες δεν θα βελτιωθούν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας (4 Αυγούστου 2021), με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να αναμένονται τη Δευτέρα 2 Αυγούστου.

Τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα δείχνουν ότι πολύ πιθανόν να καταγραφούν τοπικά θερμοκρασίες ακόμη και άνω των 45°C.

Οι παρακάτω χάρτες παρουσιάζουν την πρόγνωση μεγίστων θερμοκρασιών σε Ελλάδα και Αττική την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Ιουλίου 2021.

Την Παρασκευή 30 Ιουλίου 44 βαθμούς Κελσίου φαίνεται να πιάνει το Αγρίνιο, στους 42 θα φτάσει μεγάλο κομμάτι της Θεσσαλίας και τους 41 πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, η Βοιωτία και η Ηλεία.

Το Σάββατο 31 Ιουλίου, στους 40 και τους 41 βαθμούς κελσίου θα «χορεύουν» οι περισσότερες περιοχές της Θράκης, η Βοιωτία, η Θεσσαλία κι η κεντρική Μακεδονία. Και τις δύο παραπάνω ημέρες η Αττική θα «χτυπάει» 40 και 41 βαθμούς κελσίου.