Η κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική φαίνεται να αποτελεί πλέον παρελθόν για την περιφέρεια Αττικής.

Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε από τη χθεσινή μαραθώνια -πέραν των έξι ωρών- συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, στην οποία παραβρέθηκαν και μίλησαν -εκτός της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και των επικεφαλής των παρατάξεων- ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα Φυλής, Κερατέας- Λαυρεωτικής, Γραμματικού, εκπρόσωποι από τους δήμους Σπάρτης, Διονύσου, Λαυρεωτικής και από οργανώσεις (ΠΡΟΣΥΝΑΤ).

Σε ό,τι αφορά τη Φυλή, αποφασίσθηκε ότι δεν μπορεί να αποτελεί εσαεί χώρο απόθεσης απορριμμάτων και ότι θα πάψει να υφίσταται έπειτα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Στο ψήφισμα, διατυπώνεται η κατηγορηματική αντίθεση της Περιφερειακής Αρχής της Αττικής στη μεταφορά απορριμμάτων από περιφέρειες και δήμους εκτός Αττικής. Δίνεται σαφές μήνυμα προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος ότι δεν θα υποδέχεται πλέον η Φυλή απορρίμματα εκτός Αττικής, ενώ όπως είπε η περιφερειάρχης Αττικής, κατά τα άλλα «ορισμένοι ή δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν».

Δύο ψηφίσματα επικυρώθηκαν στο τέλος της συνεδρίασης από την πλειονότητα των περιφερειακών συμβούλων της Αττικής. Το ένα αφορά το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την «Ενίσχυση της Ανακύκλωσης και βελτίωση της Διαχείρισης Αποβλήτων». Με το ψήφισμα απορρίπτεται το ν/σ, ζητείται απόσυρσή του και καταγγέλλεται ότι καταργεί το αυτοδιοίκητο όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Το άλλο ψήφισμα αφορά την πολιτική της περιφέρειας ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων. Πιστοποιείται η ανατροπή του σχεδίου των ΣΔΙΤ για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και στο πλαίσιο της νέας πολιτικής, ανακοινώνεται η ανάγκη κατάρτισης τοπικών σχεδίων δράσης από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, εντός του 2015 θα έχει εκπονηθεί νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική (ΠΕΣΔΑ). Ο νέος ΠΕΣΔΑ θα είναι προϊόν σύγκλισης των απόψεων των ΟΤΑ. Στο πλαίσιο της διαδικασίας σύγκλισης θα γίνει σειρά συναντήσεων και θα διοργανωθούν ημερίδες, όπου θα συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις, ειδικοί επιστήμονες, οργανώσεις και επιτροπές πολιτών. Επίσης, θα ξεκινήσει άμεσα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών (και των μαθητών), όσον αφορά στα ευεργετήματα -περιβαλλοντικά και οικονομικά- της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης.