Πρεμιέρα αύριο Παρασκευή (16/7) για τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης με νέους κανόνες και μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, με εστιατόρια και μπαρ να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες για να υποδεχθούν τους πελάτες.

Αυτό το καλοκαίρι θα είναι των καθήμενων αφού στους χώρους ψυχαγωγίας από τις 16/7 έως το τέλος Αυγούστου δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, στην είσοδο του εστιατορίου, του μπαρ ή του καφέ, οι πελάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους, πέρα από τη μάσκα, και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή νόσησης το οποίο θα σκανάρεται από τον υπεύθυνο του μαγαζιού μέσω της εφαρμογής app Covid Free GR.

Για την είσοδο στο κατάστημα προϋπόθεση είναι η πράσινη ένδειξη στη σχετική εφαρμογή η οποία επιβεβαιώνει τα στοιχεία.

Τι αλλάζει από αύριο στην εστίαση: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

Αναλυτικά, τρεις είναι οι ενδείξεις της εφαρμογής:

Πράσινο όταν ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί πλήρως και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση ή έχει νοσήσει με COVID έως και 6 μήνες από το πρώτο θετικό τεστ.

Κίτρινο που σημαίνει ότι ο πελάτης έχει αρνητικό τεστ rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών. Η κίτρινη ένδειξη θα απασχολήσει στο μέλλον όταν οι εσωτερικοί χώροι γίνουν μεικτοί.

Κόκκινο που σημαίνει μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Υπενθυμίζεται ότι στους εσωτερικούς χώρους θα μπορούν να φιλοξενούνται αποκλειστικά και μόνο εμβολιασμένοι πελάτες.

Όσον αφορά τους κλειστούς χώρους στην εστίαση, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αποκάλυψε τον τρόπο λειτουργίας τους και τόνισε ότι μόνο οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους διασκέδασης ενώ η χωρητικότητά τους θα φτάνει το 85%.

Τα νέα σήματα

Τα καταστήματα που θα φέρουν τη σήμανση «Χώρος Covid Free» θα λειτουργούν στο εσωτερικό τους μόνο με εμβολιασμένους, ενώ οι υπαίθριοι χώροι εστίασης θα μπορούν να λειτουργήσουν και με ανεμβολίαστους. Οι πελάτες θα πρέπει μόνο να κάθονται και να τηρούνται οι αποστάσεις.

Από 16 Αυγούστου, επίσης, τα καταστήματα εστίασης εκτός από την ειδική σήμανση ότι οι εσωτερικό χώροι είναι μόνο για εμβολιασμένους θα μπορούν να έχουν άλλο ένα σήμα το οποίο θα ενημερώνει τους πελάτες ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί.

Παράλληλα για τους υπαίθριους χώρους, τα καταστήματα μπορούν να έχουν τη σήμανση «μεικτοί χώροι», όπου οι εισερχόμενοι πρέπει να είναι ή εμβολιασμένοι ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid (72 ωρών για PCR/μοριακό ή 48 ωρών για rapid test).

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.