Μεγάλο προβληματισμό έχει προκαλέσει στους επιχειρηματίες της εστίασης ο διαχωρισμός των καταστημάτων σε αμιγώς για εμβολιασμένους ή μικτά, κάτι που θα πρέπει να επιλέξουν στις 15 Ιουλίου.

«Έγινε γνωστό αρκετά στις ειδήσεις και στα social media για κάποια πάρτι που έγιναν  στον Άλιμο, σε κάποια μαγαζιά. Κάποια πράγματα ήταν αληθή, κάποια όχι. Δημιουργήθηκε πρόβλημα με πολύ κόσμο σε κάποια μαγαζιά του Αλίμου. Εμείς στο δικό μας μαγαζί μετά από αυτό που έγινε πήραμε την απόφαση να μείνουμε κλειστοί μέχρι να βγει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τη λειτουργία των καταστημάτων της εστίασης. Εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε την οδηγία για καθήμενους. Πρέπει να σταματήσει το αστείο ότι μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να λειτουργήσει με καθήμενους. Δε θα έρθουν οι πελάτες. Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την αστυνομία στους πελάτες, ή να έρθουμε σε αντιπαράθεση μαζί τους για το αν κάθονται ή όχι. Έχουμε 110 εργαζόμενους, θέλουμε να τους κρατήσουμε. Είναι όλο αυτό πολύ δύσκολο για εμάς», είπε στην πρωινή εκπομπή του MEGA ο επιχειρηματίας, Γιάννης Κόρμπος.

«Νομίζω ότι έχουν στοχοποιηθεί τα μαγαζιά της παραλιακής. Δεν πρόκειται κανείς πελάτης να πάει σε αυτά αν υπάρχει η οδηγία να κάθεται. Οπότε σωστά έπραξε ο κ. Κόρμπος και περιμένει τις οδηγίες. Ελπίζω να υπάρξει μια οδηγία, γιατί το καλοκαίρι είναι μπροστά.

«Το target group ενός καλού εστιατορίου είναι κατά κανόνα άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που θα είναι εμβολιασμένοι. Το target group ενός beach bar ή μιας καφετέριας είναι μικρότερης ηλικίας και εκεί είναι δεδομένο ότι δεν μπορείς να επιβάλεις εκεί το σύστημα για αμιγώς εμβολιασμένους», ανέφερε ο δικηγόρος, Γιάννης Μαρακάκης.

«Είναι πολύ στενάχωρο ότι είμαστε προς τα μέσα Ιουλίου και τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τόσο πολύ. Και με τους εμβολιασμούς, που δεν τους είχαμε πέρυσι, τα κρούσματα φέτος αυξάνονται. Ανοίξαμε πολύ καλά τον Μάιο και πιστεύαμε ότι θα είναι μια καλή χρονιά. Αυτή τη στιγμή αυτό δεν το βλέπουμε και υπάρχει φόβος ότι ενδέχεται να κλείσουμε τελείως, ή ότι θα μπουν όροι που θα αποτρέπουν τον κόσμο να επισκέπτεται τα καταστήματα. Αυτό θα μειώσει πολύ το τζίρος μας, θα πρέπει να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις ώστε να κρατήσουμε την επιχείρησή μας ζωντανή», σημείωσε από την πλευρά του ο γνωστός σεφ, Δημήτρης Σκαρμούτσος και πρόσθεσε:

«Η λύση είναι η κοινωνική ευθύνη. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας την ευθύνη που έχουμε απέναντι στην οικογένειά μας, στους εργαζόμενούς μας κλπ. Ό,τι μέτρα και να λάβει η κυβέρνηση ή οι επιχειρηματίες, αν δεν καταλάβει ο κόσμος την κοινωνική ευθύνη που φέρει δεν πρόκειται να προχωρήσει αυτό το πράγμα. Η κοινωνική ευθύνη μεταφράζεται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά τη γνώμη μου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα υπάρξει τον Οκτώβρη, όταν ο κόσμος θα θέλει να μπει μέσα. Αλλά σίγουρα αν είσαι ανοιχτός, ακόμα και με λιγότερο κόσμο, μπορείς να προσπαθήσεις να φέρεις τα έσοδά σου εκεί που πρέπει».

Ο «γρίφος» του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Προβληματισμό, ωστόσο, προξενεί, και το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων.

«Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να υποχρεώσει τους εργαζομένους της να είναι εμβολιασμένοι. Και αυτό ήταν ένα κενό από την αρχή. Δεν είναι δυνατόν να έχω χώρο για αμιγώς εμβολιασμένους, και αυτός που σερβίρει να μην είναι εμβολιασμένος», σχολίασε σχετικά ο κ. Σκαρμούτσος.

«Εμείς είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, αλλά δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τους υπαλλήλους μας, το νομικό πλαίσιο πρέπει να το περάσει η κυβέρνηση. Για το χειμώνα, σίγουρα θα πρέπει να πάμε σε μοντέλο εμβολιασμένων. Δεν μπορεί να δουλέψει καμία επιχείρηση με τα μέτρα που ακούγονται για τα μαγαζιά που θα είναι μεικτά ή για τους μη εμβολιασμένους. Η εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης έχουν στοχοποιηθεί», είπε ο κ. Κόρμπος.

«Πρέπει με συνοπτικές διαδικασίες να οδηγηθούμε σε υποχρεωτικότητα να τελειώνουμε. Αν αυξηθούν τα κρούσματα και διατηρηθεί η διασπορά τις επόμενες ημέρες, θα υπάρχει πρόβλημα με τον τουρισμό και θα οδηγηθούμε εκ των πραγμάτων στην υποχρεωτικότητα», τόνισε ο κ. Μαρακάκης από την πλευρά του.

Η δυσκολία του μικτού καταστήματος

«Είναι πολύ δύσκολο να δουλέψει το μικτό σενάριο. Είναι πολύ δύσκολο μια τετραμελής οικογένεια να δώσει 80 ευρώ για να κάνει rapid test για να πάει σε ένα εστιατόριο. Έχουμε πολλούς τουρίστες από χώρες εκτός ΕΕ και πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει το πλαίσιο ελέγχου και για αυτούς. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο για να πάρουμε και εμείς οι επιχειρηματίες τις αποφάσεις μας», σημείωσε κλείνοντας ο Δημήτρης Σκαρμούτσος.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.