Στο Μαραθώνα, την πόλη που γεννήθηκε, καίει από το μεσημέρι του Σαββάτου η φλόγα του 32ου αυθεντικού Μαραθωνίου. Την εκδήλωση, λιτή και ταυτόχρονα μεγαλοπρεπή όπως ακριβώς αρμόζει στην ιστορία του μεγάλου αθλητικού γεγονότος, αν και έγινε κάτω από ισχυρή βροχόπτωση, παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Στην εκδήλωση που παρουσίασε η σοπράνο Αναστασία Ζαννή, χαιρετισμό απηύθυναν ο υφυπουργός Αθλητισμού, κύριος Γιάννης Ανδριανός, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψηνάκης, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, Πάνος Λιβαδάς και ο πρόεδρος των Μαραθωνίων και Μεγάλων Αποστάσεων Πάκο Μποράο. Στην αφετηρία του Μαραθωνίου δρόμου, βρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής, αθλητές, βετεράνοι μαραθωνοδρόμοι αλλά και αντιπροσωπεία δρομέων από την Κίνα, που φέτος θα δώσουν εντυπωσιακό παρόν στον αγώνα, με 300 συμμετέχοντες.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψηνάκης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο Μαραθώνιος είναι διεθνής, ενώ τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι Ελληνικά» κι αμέσως μετά παρέδωσε στον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κλαδιά ελιάς από τον Τύμβο του Μαραθώνα, προκειμένου να στεφανωθούν με αυτά αύριο οι νικητές του Μαραθώνιου.

Λαμπαδηδρόμοι μετέφεραν τη φλόγα από τον Τύμβο του Μαραθώνα και την παρέδωσαν στον Τζορτζ Χιρς, εκ των ιδρυτών τους Μαραθωνίου της Νέας Υόρκης, μαζί με την κάτοχο του ρεκόρ απόστασης στον ημιμαραθώνιο γυναικών Φλόρενς Κίπλαγκατ, οι οποίοι και άναψαν τη φλόγα στο βωμό της αφετηρίας

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κ. Παναγόπουλος και ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψηνάκης, παρέδωσαν τη φλόγα στους εκπροσώπους της πόλης του Ντίσελντορφ, όπου θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος Μαραθώνιος.

Στην τελετή έναρξης του Μαραθωνίου βρέθηκε και ο δημοφιλής Τούρκος ηθοποιός, Μουράτ Γκιλντιρίμ, που πρωταγωνιστεί στο σίριαλ «Έρωτας και τιμωρία». Ο ηθοποιός που ήταν προσκεκλημένος του Ηλία Ψηνάκη δήλωσε ότι βρέθηκε στην τελετή καθώς είναι υποστηρικτής της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.