Μετά από σειρά διακρίσεων στην Ελλάδα –και κυρίως στο εξωτερικό- η Άλκη Ζέη η πλέον μεταφρασμένη (σε περισσότερες από 20 γλώσσες) συγγραφέας λογοτεχνικών και θεατρικών έργων για παιδιά και εφήβους, θα αναγορευθεί σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014 στις 10:30, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Γεννημένη στην Αθήνα, η 89χρονη σήμερα Άλκη Ζέη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας στο Τμήμα Σεναριογραφίας. Από το 1954 έως το 1964 έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση, μαζί με το σύζυγό της σκηνοθέτη και θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου και κατά την περίοδο της επταετίας στη Γαλλία. Επέστρεψε με το τέλος της δικτατορίας και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

«Σταθμός» στη νεώτερη λογοτεχνία για παιδιά και αξιολογημένο έως ένα από τα καλύτερα βιβλία για παιδιά στον κόσμο –το πρώτο της βιβλίο- «Το καπλάνι της βιτρίνας» (γραμμένο στην πρώην ΕΣΣΔ) που μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες και βρίσκεται στην 49η έκδοση. Το βιβλίο εμπνέεται από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και αποτελεί σταθμό στην ελληνική παιδική λογοτεχνία, καθώς είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο με πολιτικές αναφορές, στη δικτατορία του Ι. Μεταξά. Ακολούθησε «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου», το 1971 (γραμμένο στη δεύτερη «εξορία» της στο Παρίσι) που βρίσκεται στην 61η έκδοση και έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες.

Το 2010, η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε για το σύνολο του έργου της ενώ το 2012 αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στην τελετή αναγόρευσης στο ΑΠΘ την τιμώμενη θα προσφωνήσει ο Πρύτανη του Α.Π.Θ., καθηγητής Περικλής Μήτκας, ενώ τον έπαινο (Laudatio) θα εκφωνήσει ο καθηγητής του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αντρέας Καρακίτσιος.

Της τελετής αναγόρευσης, της επίδοσης τίτλων και διάσημου θα ακολουθήσει η αντιφώνηση- ομιλία της Άλκης Ζέη με θέμα «Γιατί γράφω για παιδιά».