Δεδομένων των κρουσμάτων της νόσου του κορονοϊού μεταξύ των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό του προσωρινού ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ και με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας στην πόλη της Μυτιλήνης και στη γειτονική Κοινότητα της Παναγιούδας, διεξάγονται rapid tests δειγματοληπτικά στους ημερήσιους εξοδούχους του καταυλισμού. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με την άφιξη της νέας παρτίδας των rapid tests, ο έλεγχος αυτός θα αποτελεί προϋπόθεση για όλους τους εξοδούχους της ημέρας.

Συνολικά 78 κρούσματα κορονοϊού, από τα οποία 12 το Σαββατοκύριακο, εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες μεταξύ των περίπου 6.000 αιτούντων άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό.

Το κύμα της πανδημίας στον καταυλισμό τις τελευταίες μέρες, εκτιμάται πως παρουσιάζει ύφεση αφού εκτός των κρουσμάτων του Σαββατοκύριακου εντοπίσθηκαν δυο κρούσματα την Παρασκευή, 17 την Πέμπτη και 18 την Τετάρτη. Ο εντοπισμός των κρουσμάτων γίνεται μετά από τη διεξαγωγή rapid test σε όλο τον πληθυσμό των διαμενόντων.

Πλέον στο χώρο της καραντίνας στον καταυλισμό, χωρητικότητας 190 ατόμων, διαμένουν 87 άτομα στα οποία περιλαμβάνονται 63 με κρούσματα και οι στενές τους επαφές. Οι ασθενείς, στο σύνολο τους, δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας.

Να σημειωθεί ότι έχει ζητηθεί από τον ΕΟΔΥ η αποστολή στον καταυλισμό μονοδοσικών εμβολίων για τον εμβολιασμό των αιτούντων άσυλο ως το πλέον κατάλληλο, δεδομένου των μετακινήσεων τους προς την ενδοχώρα.