Σε έπαρση μιας τεράστιας σημαίας με τη συμβολή του στρατού προχώρησε Περιφερειακή Ενότητα Χίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 199 χρόνια από τη μεγάλη σφαγή της Χίου.

Η Χίος τίμησε σήμερα τους σφαγιασθέντες του 1822 παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας, στις επετειακές εκδηλώσεις που έγιναν στο Μεσαιωνικό καστροχώρι του Αναβάτου.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, ύψωσε τη γιγαντιαία Ελληνική σημαία 150 τμ στο ύψωμα των Καρυών, λίγο πριν τη Νέα Μονή και τον Ανάβατο όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα της Χίου το 1822. Η Ελληνική Σημαία κυματίζει πάνω από την πόλη της Χίου με φόντο τα Μικρασιατικά παράλια.

Το ιστορικό χωριό της Χίου, ο Ανάβατος

Το ιστορικό χωριό της Χίου, τον Ανάβατο, «μια ζωντανή εικόνα του αφανισμού που προκάλεσε στο νησί η τρομερή σφαγή από τους Τούρκους την άνοιξη του 1822» τίμησε το πρωί της Κυριακής η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τους νεκρούς της Σφαγής της Χίου με αφορμή τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Live- Κατάθεση στεφάνων από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Live- Κατάθεση στεφάνων από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Posted by Εφημερίδα Πολίτης on Sunday, May 16, 2021

Ο ερημοποιημένος από τα χρόνια της σφαγής του συνόλου των κατοίκων του Ανάβατος, με τη μια και μοναδική πλέον γυναίκα μόνιμη κάτοικο του, «φρουρό» του καστροχωριού του Αιγαίου, αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της Προέδρου αμέσως μετά την άφιξη της στη Χίο.

Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των χιλιάδων αδικοχαμένων μαρτύρων

«Τιμάμε σήμερα», είπε σύμφωνα με το Politischios, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, «τη μνήμη των χιλιάδων αδικοχαμένων μαρτύρων. Και ταυτόχρονα εξαίρουμε το ακατάβλητο πνεύμα όσων επέζησαν, όσων ξαναγύρισαν στο νησί και το αναγέννησαν από τις στάχτες του, υπακούοντας στην προτροπή του συμπατριώτη τους Αδαμάντιου Κοραή: ‘Ανακτήσατε και καταστήσατε λαμπροτέραν την πατρικήν γην. Το κάλλος και η ακμή της σημερινής Χίου τους δικαιώνει».

Η Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Ανάβατο

Η Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Ανάβατο για τη θυσία των σφαγιασθέντων και τη σημερινή Χίο.Ρεπορτάζ: https://www.politischios.gr/politiki/proedros-tes-demokratias-timame-semera-tous-eroikous-martures-tes-khiou-alla-kai-osous-ten-ekanan-lampre-xana

Posted by Εφημερίδα Πολίτης on Sunday, May 16, 2021
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.