Άστραψε και βρόντηξε ο Σύνδεσμός ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ο οποίος με ανακοίνωση του ξεκαθαρίζει πως «κάθε συζήτηση με ζητούμενο να τεθεί ο ελληνικός τουρισμός εκτός Κοινωνικού Διαλόγου, στερείται λογικής».

Στην ανακοίνωσή του ΣΕΤΕ απευθύνει έκκληση προς κάθε κατεύθυνση: «Ο τουρισμός, ο πλέον δυναμικός τομέας της οικονομίας της χώρας, δεν έχει κομματικό χρώμα, δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο άσκησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, πρέπει να μείνει μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την ανακοίνωση προσυπογράφουν οι πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις τουριστικών επιχειρήσεων ΠΟΞ, ΣΕΕΔΔΕ, ΣΕΕΝ, ΣΕΠΟΑ, HAPCO, HATTA, ΕΠΕΣΤ, ΣΤΕΕΑ, ΓΕΠΟΕΤ, ΕΕΑΕ, ΕΛΙΜΕ, ΣΕΟΕΣ, ΣΑΑΕ και ΕΜΑΕ.

Η αναγνώριση του τουρισμού ως ισότιμου θεσμικού Κοινωνικού Εταίρου -μέσω του ΣΕΤΕ, ο οποίος εκπροσωπεί το σύνολο των Πανελλήνιων Κλαδικών Ενώσεων Επιχειρήσεων (14) με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους-, ήταν δίκαιη και αυτονόητη εκπλήρωση ενός καθολικού αιτήματος δεκαετιών, η οποία έτυχε ευρείας πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αποδοχής, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρεται, επίσης, πως το 90% των θέσεων εργασίας στον τουρισμό είναι πλήρους απασχόλησης και με μέσους μισθούς που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, ενώ η ραχοκοκαλιά του κλάδου, το 95%, είναι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις και επισημαίνεται: Είναι ο μόνος τομέας της ελληνικής οικονομίας ο οποίος προχώρησε στην υπογραφή μιας εκ των μεγαλύτερων Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ξενοδοχοϋπαλλήλων), με αύξηση μισθών και με διατήρηση του συνόλου των επιδομάτων.

Δέσμευση του ΣΕΤΕ, τονίζεται στην ανακοίνωση, ήταν και παραμένει να θεμελιωθεί μία νέα εποχή συνεργασίας με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, και μαζί με τις άλλες παραγωγικές δυνάμεις να οδηγηθεί η χώρα στην ανάκαμψη και στη θέση που της αξίζει.