Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (5/5) 2.093 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν στους 96. Στους 765 οι διασωληνωμένοι στη χώρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.093, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 352.027 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51,3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 44 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 865 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,96

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 96, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.764 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 765 (61,6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.148 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 369 (ημερήσια μεταβολή -4,65%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 411 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Εμβόλιο κορονοϊού: Τι γίνεται αν δεν κάνουμε τη δεύτερη δόση – Απαντήσεις σε τέσσερα βασικά ερωτήματα

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19. Αλλά έχει σημασία; Η απάντηση είναι «ναι».

«Αξιωματούχοι δημόσιας υγείας ισχυρίζονται ότι εάν κάνετε ένα εμβόλιο που προβλέπει δύο δόσεις, τότε θα πρέπει αυτές απαραιτήτως να γίνουν για την ισχυρότερη προστασία έναντι του κορονοϊού, ειδικά δεδομένων των μεταλλάξεων που κυκλοφορούν στον κόσμο», αναφέρουν οι New York Times.

Αλλά πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι ή σχεδόν το 8% αυτών που έκαναν την πρώτη δόση των εμβολίων Pfizer ή Moderna, έχουν χάσει τη δεύτερη δόση τους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι λόγοι για τους οποίους αυτό συμβαίνει, διαφέρουν. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι ανησυχούν για παρενέργειες, ενώ άλλοι λένε ότι το ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση ακυρώθηκε και ήταν δύσκολο να προγραμματιστεί εκ νέου. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επίσης ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι μια δόση αρκεί.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ και το Παιδικό Νοσοκομείο της Βοστώνης εξέτασαν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα περισσότερων από 1.000 Αμερικανών τον Φεβρουάριο, και διαπίστωσαν ότι το 20% πίστευαν ότι έλαβαν ισχυρή προστασία μετά από μία μόνο δόση εμβολίου.

Και μεταξύ των ερωτηθέντων που είχαν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση, το 15% ανέφερε πως δεν θυμόταν να τους είπε κάποιος ότι θα πρέπει να κάνουν και δεύτερη δόση. Μάλιστα σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο «The New England Journal of Medicine», περίπου οι μισοί δεν θυμούνται κανέναν να τους λέει ότι η προστασία ήταν ισχυρότερη μετά τη δεύτερη δόση.

Πάντως, τόσο το εμβόλια της Pfizer όσο και αυτό της Moderna, που έχουν την τεχνολογία mRNA, απαιτούν δύο δόσεις. «Η δεύτερη δόση των εμβολίων mRNA προκαλεί ένα επίπεδο αντισωμάτων εξουδετέρωσης του ιού περίπου 10 φορές μεγαλύτερο από την πρώτη δόση», δήλωσε ο Δρ. Πολ Όφιτ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων της Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων. «Επίσης, η δεύτερη δόση προκαλεί κυτταρική ανοσία, η οποία προβλέπει όχι μόνο μεγαλύτερη προστασία, αλλά καλύτερη προστασία έναντι των μεταλλάξεων».

Για άτομα που παρέλειψαν τη δεύτερη δόση των εμβολίων Pfizer ή Moderna, ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις.

1. Είναι πολύ αργά για να κάνω τη δεύτερη δόση;

Όχι. Εάν παραλείψατε τη δόση σας για οποιονδήποτε λόγο, δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε ξανά με ένα άλλο σχήμα δύο δόσεων. Οι γιατροί συμβουλεύουν να κάνετε τη δεύτερη δόση, ακόμα κι αν έχει περάσει περισσότερος χρόνος από τον συνιστώμενο από την πρώτη δόση.

2. Οι άνθρωποι που έχουν βγει θετικοί στην Covid-19 χρειάζονται δεύτερη δόση;

Ναι. Ακόμα κι αν είχατε νοσήσει από Covid-19, θα έχετε ακόμα μεγαλύτερη ανοσία από τον εμβολιασμό. Παρόλο που δεν είναι σαφές πόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος, για κάποιον που έχει νοσήσει, των δύο δόσεων, έναντι μιας δόσης, η δεύτερη δόση χρειάζεται ούτως ή άλλως για να κατοχυρώσετε τον πλήρη εμβολιασμό, εάν τον χρειάζεστε για ταξίδια ή για εργασία. Τα άτομα που είχαν Covid-19 στο παρελθόν συνιστάται να περιμένουν περίπου 90 ημέρες μετά τη μόλυνση πριν εμβολιαστούν εάν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες ή με μονοκλωνικά αντισώματα. Εάν νοσήσετε μετά την πρώτη σας δόση, ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε το πρόγραμμα εμβολιασμού σας έως ότου αναρρώσετε πλήρως και δεν χρειάζεται πλέον να απομονωθείτε.

3. Τι γίνεται αν αποφύγω τη δεύτερη δόση επειδή ανησυχώ ότι οι παρενέργειες θα είναι χειρότερες;

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες όπως κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι και πυρετός είναι πιο συχνές μετά τη δεύτερη δόση τόσο του εμβολίου της Pfizer όσο και της Moderna. Αλλά ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να είναι δυσάρεστες, είναι διαχειρίσιμες, βραχύβιες και ένα σημάδι ότι το σώμα σας χτίζει μια ισχυρή ανοσοαπόκριση.

4. Θα πρέπει να κάνω τη δεύτερη δόση εάν είχα σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στην πρώτη;

Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες συνιστάται η παράλειψη της δεύτερης δόσης. Το CDC συνιστά στους ανθρώπους να παραλείψουν τη δεύτερη δόση τους εάν έχουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση μετά την πρώτη δόση. Ωστόσο, για τις περισσότερες άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, συνιστάται η δεύτερη δόση, εκτός εάν ο γιατρός σας συμβουλεύσει διαφορετικά. Εάν πιστεύετε ότι είχατε μια σοβαρή ή ασυνήθιστη αντίδραση μετά την πρώτη δόση, συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε ανησυχητικές παρενέργειες ή παρενέργειες που δεν φαίνεται να εξασθενούν μετά από μερικές ημέρες.